Bolivia

Swipe

Bergsport en trektochten

Bergbeklimmen

Bolivia is een paradijs voor de bergbeklimmer en heeft 12 pieken boven de 6000 meter waarvan een aantal is te beklimmen. In de Cordillera Real, de bergketen die de stad La Paz siert, is de meest populaire en makkelijk te beklimmen berg Huayna Potosí (6088 m), de eveneens populaire Pequeña Alpamayo (5370 m), de moeilijke en gevaarlijke klim naar de populaire Illimani (6462 m), de technisch moeilijke Condoriri (5700 m) en bij de plaats Sorata de Illampu (6328 m), de Ancohuma (6427 m) en de Chachacomani (6000 m).

Ten noordwesten van La Paz bevindt zich de Cordillera Apolobamba met als hoogste berg Chaupi Orco (6044 m) met daarnaast nog acht bergen boven de 5000 m die geschikt zijn om beklommen te worden. In het westen in de Cordillera Occidental liggen de drie met sneeuw bedekte vulkanen Pomerata (6220 m), Parinacota (6330 m) en de hoogste berg van Bolivia de Sajama (6542 m). De laatste is niet zozeer technisch moeilijk maar de extreme omstandigheden, zoals de hoogte en de koude winden maken de beklimming lastig. De bergen in de Cordillera Quimsa Cruz lenen zich goed voor het klauteren. Het klimseizoen loopt van mei tot september en van juni tot augustus heeft u de meeste kans op stabiel weer, hoewel het klimaat, net zoals in de rest van de wereld, ook hier aan het veranderen is en het weer grilliger is geworden. De bergsport in Bolivia is niet zo professioneel opgezet als in andere berggebieden zoals bijvoorbeeld in Huaraz, Peru. Zo staat in Bolivia de reddingsdienst nog in de kinderschoenen en hulp laat vaak lang op zich wachten.

Er wordt aangeraden om met een erkende touroperator of onder begeleiding van een ervaren berggids te klimmen. Door de grote hoogtes is het absoluut noodzakelijk om tenminste een week te acclimatiseren. In La Paz zijn professionele touroperators die gespecialiseerd zijn in bergbeklimmingen.

Er is een goede website met beschrijvingen van diverse bergbeklimmingen: www.ande-mesili.com.

Bergtrektochten en kamperen

In het Andesgebergte zijn uitstekende meerdaagse trektochten te maken. Het beste is om dit met een (verantwoordelijke) touroperator te doen vanwege het gemak en de veiligheid. Alternatief reis je zelf naar een dorp aan het begin van de trektocht, zoals bijvoorbeeld Sorata voor de Cordillera Real en Pelechuco of Curva voor de Cordillera Apolobamba en huur je een lokale muilezeldrijver of/en gids. De kosten zijn uiteraard veel lager dan een georganiseerde tour en bovendien ook interessant want je komt direct in aanraking met de lokale bevolking. In dit geval moet je wel de beschikking hebben over een tent en verdere kampeer- en kookuitrusting en voedsel. Spaans kunnen spreken is uiterst nuttig. Het is af te raden de trektochten zonder gids te lopen in verband met kans op verdwalen, blessures of verwondingen en bovendien uit veiligheidsoverwegingen!

De volgende wandelingen zijn onder de desbetreffende plaatsen beschreven:

Cordillera Real (bij Sorata)

•, Sorata-Laguna Chillata-Laguna Glaciar-Sorata, 3 dagen, hoogste punt 5038 m.
•, Illampu circuit, rondom het massief van Sorata naar Sorata, 5-7 dagen, hoogste punt 5045 m.
•, Camino del Oro, over de Andes naar de jungle, 7 dagen, hoogste punt 4741 m.
•, Mapiri trek, van de Andes naar de jungle, 6-7 dagen, hoogste punt 4658 m.

Cordillera Real (tussen Sorata en La Paz).

•, Tuni-Abre Zongo (Condoriri), 2-3 dagen, hoogste punt 5200 m.
•, Alto Peñas-Hichukhota,(bij de bergflanken van de Huayna Potosí), 2-3 dagen, hoogste punt 4900 m

Andes naar subtropische Yungas

•, Takesi, 2-3 dagen, hoogste punt 4650 m.
•, El Choro, 3 dagen, hoogste punt 4600 m.
•, Yunga Cruz, 3-5 dagen, hoogste punt 4800 m.

Cordillera Apolobamba

•, Pelechuco-Curva, 4-5 dagen, hoogste punt 5100 m.

Verder zijn er meerdaagse trektochten in het Parque Nacional Sajama, Cordillera de los Frailes bij Sucre en Cordillera Q’ari Q’ari rond de stad Potosí.

10 prachtige bestemmingen in Bolivia