Bolivia

Swipe

Fotograferen

Bolivia is een zeer fotogeniek land en veel bezoekers maken veel meer foto’s dan ze ooit verwacht hadden.

De gevarieerde en schitterende landschappen, de inheemse bevolking (vooral de kindertjes) gedeeltelijk nog in traditionele klederdrachten en de kleurrijke markten vragen erom gefotografeerd te worden.

Het probleem is dat de inheemse bevolking het totaal niet prettig vindt om gefotografeerd te worden. Dit heeft te maken met geloof, angst maar simpelweg ook omdat mensen het niet willen, net zoals wij in Europa het ook niet altijd leuk zullen vinden als een toerist een foto van ons wil maken. Uit respect voor de lokale bevolking is het daarom altijd beter om toestemming te vragen alvorens een foto te nemen. Veelal zal men een nee krijgen en als toch een foto wordt genomen loop je de kans een tomaat of andere voorwerpen toegeworpen te krijgen. Aan de andere kant zijn er tegenwoordig vooral in de toeristische gebieden zoals Isla del Sol en de zondagsmarkt van Tarabuco lokale mensen die toestemming geven mits maar betaald wordt. In Tarabuco is het tarief inmiddels 5 Bs per foto. Een telelens doet natuurlijk wonderen.

Vooral in de maanden mei tot en met oktober schijnt veelal de zon en heeft een hoge uv-straling. Een uv-filter of sky-lightfilter (tegen overmatige blauwe kleur) is daarom essentieel op hoogtes boven de 2500 m om waas te voorkomen. Bovendien staat de zon hoger en zorgt voor grote contrasten wat problemen oplevert tijdens het fotograferen. Daarom is het het beste om ’s ochtends vroeg of in de namiddag foto’s te maken.

In het regenwoud is weinig licht en daarom is het noodzakelijk een hoge filmgevoeligheid in te stellen van tenminste ISO 400 of een lange sluitertijd te gebruiken maar dit in combinatie met een statief. In Bolivia is tegenwoordig in de toeristische plaatsen van alles te krijgen op het gebied van fotografie, inclusief memory sticks en andere geheugenkaarten, maar het is makkelijker om alles uit Europa mee te nemen. In geval je een nieuwe camara of dvd-camera wilt kopen dan is de Mercado Negro in La Paz een uitkomst. In de straat Eloy Salmón zijn winkels met recentelijk uitgebrachte digitale (dvd) camera’s die soms goedkoper zijn dan in Europa.

10 prachtige bestemmingen in Bolivia