Bolivia

Swipe

Geld

Bolivia is een van de goedkoopste landen om te reizen en te verblijven van Zuid-Amerika. Je kan al vanaf US$20 per persoon per dag reizen (transport en excursiekosten niet meegerekend). De Boliviaanse geldeenheid is de boliviano (Bs), die soms peso genoemd wordt. Er zijn bankbiljetten van 200, 100, 50, 20 en 10 en munten van 5, 2, 1, 0,50, 0,20 en 0,10. Wisselgeld is vaak een probleem en het is altijd handig om biljetten van 10 en 20 bij de hand te hebben evenals muntgeld. Pas op want er zijn veel valse bankbiljetten in omloop en wees er op attent dat Amerikaanse dollarbiljetten met zelfs een klein scheurtje erin, niet geaccepteerd worden. Alhoewel euro’s in de steden gewisseld kunnen worden (1 euro = 10 bolivianos) is de Amerikaanse dollar veel meer geïntegreerd in het economische systeem. De waarde van de dollar is in 2008 sterk gedaald, van 8 bolivianos naar 7 bolivianos voor een dollar. Bij de reisbureaus en betere hotels, winkels en restaurants kan vaak met dollars betaald worden, maar desalniettemin is het voordeliger om met bolivianos te betalen.

Pinautomaat

Tegenwoordig hebben alle grote steden pinautomaten die verbonden zijn met de bank door middel van het Enlace (bij problemen, 9800103060) en Redbanksysteem (bij problemen, 9800107777), die vele buitenlandse credit- en debitcards (Visa, Mastercard) accepteren en men kan zowel in bolivianos als dollars pinnen. De kleinere toeristische plaatsjes hebben geen pinautomaat dus houd hier rekening mee.

Geld wisselen

De beste plaats om geld te wisselen is bij de casa de cambio. Dit is de snelste manier en vaak geven zij de beste wisselkoersen. Het is beter om niet bij een straathandelaar te wisselen want er is vals geld in omloop.

Casa de cambio (geldwisselkantoor). Amerikaanse dollars zijn het makkelijkst om te wisselen maar euro’s worden ook, in mindere mate geaccepteerd. Soms wordt om je paspoort gevraagd.

Banken en andere financiële instituten. De banken wisselen hoofdzakelijk Amerikaanse dollars. De openingstijden zijn in het algemeen van ma.-vr. van 9-16 (maar sommige gaan tussen de middag dicht) en soms za. 9-12 uur. Enige banken die geld wisselen zijn Banco Bisa, BNB en Banco Mercantil Santa Cruz. Zij hebben ook pinautomaten. In kleinere plaatsen kan je geld wisselen bij Prodem en soms geven ze voorschotten op je creditcard.

Travellercheques. Hoofdzakelijk US$ American Express wordt geaccepteerd bij bijvoorbeeld Banco Bisa, Banco Union, Banco Nacional de Bolivia (BNB) en Banco Mercantil Santa Cruz. Je betaalt commissie.

Creditcards. Visa wordt het meest geaccepteerd en daarna Mastercard. De duurdere restaurants, winkels en hotels accepteren creditcards maar de kleinere hotels, reisbureaus en restaurants niet. Men kan bij sommige banken geld opnemen met een creditcard. Het is wel belangrijk om een pincode te hebben.
Verloren Mastercard, 9800100172. Verloren Visa creditcard, 9800100188.

Western Union, met filialen in de grotere steden, is een betrouwbare plaats om geld te ontvangen uit het buitenland of om geld te verzenden.

10 prachtige bestemmingen in Bolivia