Bolivia

Swipe

Nationale parken en reservaten

Bolivia kent een van de grootste diversiteiten van flora en fauna in de wereld, en omvat 66 van de 112 ecosystemen die de wereld kent. De 22 nationale parken en reservaten en 60 overige beschermde gebieden, met waanzinnig gevarieerde landschappen, dienen er voor om de rijkdom aan natuur te behouden en om hier wetenschappelijk onderzoek uit te voeren. Helaas beschikken de parken nauwelijks over fondsen en door de geografische ligging en de enorme oppervlaktes die ze beslaan, 18 miljoen hectaren of ongeveer 15% van Boliviaans grondgebied, is bescherming in de praktijk nauwelijks uitvoerbaar. Gedreven door de armoede en de roep om te overleven trekken invasores (indringers) uit veelal de Altiplano de beschermde gebieden binnen om illegaal grond te claimen. Om deze terreinen snel geschikt te maken voor landbouw branden ze alle planten en bomen af en gaat er een stuk kostbare natuur verloren. Tevens wordt er illegaal hout gekapt en wordt er gejaagd op wilde dieren, voor de waarde van de huiden en exotische vogels worden gevangengenomen en verkocht in het buitenland. Weliswaar is er jaarlijks op 5 september de nationale dag van beschermde gebieden maar onder de bevolking is nauwelijks een bewustzijn van het belang van het behoud van de natuur.

Maar er zijn ook positieve berichten. Door de groeiende interesse in ecotoerisme worden toeristische projecten gerealiseerd in sommige nationale parken zoals in het Parque Nacional Madidi met als uitgangspunt dat de inkomsten door toerisme gedeeltelijk gebruikt worden om de natuur te beschermen en daarnaast is het doel de vaak arme lokale inwoners werk en inkomsten te verschaffen.

Veel nationale parken zijn moeilijk bereikbaar en in de parken zelf zijn er nauwelijks begaanbare wegen.

Op een uitzondering na zijn er geen bezoekerscentrum, aangeduide wandelpaden of slaapplaatsen. Een bezoek aan een park heeft daarom meer het karakter van een expeditie in de wildernis en het is daarom aan te raden alleen met een ervaren gids of een georganiseerde tour deze gebieden te bezoeken.

De twee best bezochte nationale parken in Bolivia zijn het Parque Nacional Amboró in Santa Cruz en Parque Nacional Madidi in La Paz.

De beschermde gebieden worden beheerd door SERNAP, (Servicio Nacional de Areas Protegidas), Francisco Bedregal, La Paz, 92426272, www.sernap.gov.bo.

Beschermde gebieden in Bolivia

De meeste parken zijn moeilijk te bereiken.

Andes-Altiplano

•, Reserva Nacional de Fauna Andina Eduardo Avaroa, Potosí (1973, 7147 km2). Bergwoestijnen, gekleurde meren, geisers en flamingo’s, lama’s en vicuña’s. Met onder andere Lago Colorado en Lago Verde. Toegang vanaf Tupiza of Uyuni.

•, Parque Nacional Sajama, Oruro (1939, 1002 km2). Schitterende Altiplano landschappen met sneeuwbedekte 6000+ meter hoge vulkanen, geisers, heetwaterbronnen, queñuabos en -kuddes van lama’s, vicuña’s en alpaca’s en de hoogste berg van het land, Volcán Sajama (6542 m). Toegang vanaf Oruro of La Paz.

•, Area Protegida Apolobamba, La Paz (1972, 4837 km2). Van de Andesbergketens tot de nevelwouden. Toegang vanaf Pelechuco en Charazani.

•, Reserva Biológica Cordillera de Sama, Tarija (1991, 1085 km2). Altiplano, meren en -bossen. Toegang vanaf Tarija.

Yungas

•, Parque Nacional y Área Natural de Manejo Integrado Amboró, Santa Cruz (1984, 6367 km2). Nevel- en regenwoud. Toegang vanaf Samaipata of Buena Vista.

•, Parque Nacional Carrasco, Cochabamba (1991, 6226 km2). Nevel- en regenwoud met Santuario Cavernas de Repechón (grotten waarin de olievogel leeft) en de zeldzame oranje rotshaan.

•, Parque Nacional y Área Natural de Manejo Integrado Cotapata, La Paz. (1993, 400 km2). Andes en nevelwoud. Hier lopen enige precolumbiaanse paden doorheen. Toegang vanaf La Paz.

Los Valles (valleien)

•, Parque Nacional Torotoro, Potosí (1989, 1657 km2). Droge bossen, cañon, dinosaurussporen en fossielen. Toegang vanaf Cochabamba.

Regenwoud

•, Parque Nacional y Área Natural de Manejo Integrado Madidi, La Paz (1995, 18.957 km2). Andes, nevelwoud, regenwoud. Hier bevindt zich de gerenommeerde ecolodge Chalalan. Toegang vanaf Rurrenabaque.

•, Reserva de la Biosfera y Tierra Comunitaria de Origen Pilón Lajas, Beni (1992, 4000 km2). Beboste bergen, regenwoud. Toegang vanaf Rurrenabaque.

•, Parque Nacional Noel Kempff Mercado, Santa Cruz (1979, 15234 km2). Regenwoud, tafelland, watervallen. Moeilijk te bereiken maar een absoluut hoogtepunt. Toegang vanaf Santa Cruz of San Ignacio de Velasco.

Overige parken

•, Parque Nacional Tunari, Cochabamba. Vallei- en berglandschappen vlak buiten de stad Cochabamba.
•, Parque Nacional y Territorio Indígena Isidoro Sécure, Cochabamba. Regenwoud, pampa en geïsoleerde indianenstammen.
•, Reserva Nacional de Vida Silvestre -Amazónica Manuripi, Cobija. Regenwoud. Toegang vanaf Cobija.
•, Reserva Nacional de Flora y Fauna -Tariquia, Tarija. Ongerept nevelwoud. Toegang vanaf Tarija.
•, Reserva de la Biosfera Estación Biológica del Beni. Regenwoud en pampa met veel vogels en wilde dieren. Toegang vanaf San Borja.
•, Área Natural de Manejo Integrado El Palmar, Sucre. Droog bos, palmbomen.
•, Área Natural de Manejo Integrado San Matías, Santa Cruz. Moerassen, wilde dieren en veel (water) vogels.
•, Parque Nacional y Área Natural de Manejo Integrado Kaaiya del Gran Chaco, Santa Cruz. Chaco, steppelandschappen en veel fauna.
•, Parque Nacional y Área Natural de Manejo Integrado Otuquis, Santa Cruz. Pantanal, moerassen met veel wilde dieren en vogels.
•, Parque Nacional y Área Natural de Manejo Integrado Serranía del Aguarague, Tarija. Chaco en steppelandschappen.
•, Parque Nacional y Área Natural de Manejo Integrado Serranía del Iñao, Sucre. Chaco landschap met steppen en droge bossen.

10 prachtige bestemmingen in Bolivia