Bolivia

Swipe

Regenwoud

Bolivia bestaat in het oosten uit tropisch laagland dat het Amazonegebied omvat met gelukkig nog veel ongerept regenwoud en uitgestrekte savannes (pampa’s). Het plaatsje Rurrenabaque, 400 km ten noorden van La Paz vormt de belangrijkste entree van de Boliviaanse Amazone en van hieruit kan je eenvoudig met een meerdaagse georganiseerde tour de ’ jungle’ bezichtigen. Tegenwoordig is ecotoerisme een toverwoord en enkele comunidades (Amazone nederzettingen) hebben met behulp van buitenlandse non-profitorganisaties goed functionerende ecolodges neergezet. Het beste voorbeeld hiervan is de ecolodge Chalalan (www.chalalan.com) in het internationaal gerenommeerde Parque Nacional Madidi. Rurrenabaque biedt daarnaast pampa (savanne) tours die de mogelijkheid bieden om een groot aantal wilde dieren en vogels te zien. Vanuit de stad Trinidad vertrekken riviercruises en vrachtschepen over de Amazonerivier Ríó Mamoré. In het oosten van het departement Santa Cruz ligt een andere topattractie: Parque Nacional Noel Kempff Mercado. Dit ongerepte natuurgebied omvat een uitgestrekte tafelberg, hoge watervallen, primair regenwoud en een enorme hoeveelheid aan wilde dieren en vogels. Met een avontuurlijke instelling zijn de mogelijkheden eindeloos; bijvoorbeeld in het departement Pando zijn uitgestrekte, ongerepte regenwouden waar nauwelijks of geen toeristische infrastructuur voorhanden is zoals Reserva Nacional Amazónica Manuripi Heath. Ten slotte vormt het seizoensmoerassengebied de Pantanal op de grens met Brazilië een ander paradijs voor natuur-, vogel- en dierenliefhebbers. Hier geldt eveneens dat er nauwelijks toeristische infrastructuur is.

Informatie

Een excursie in het regenwoud is makkelijk te boeken bij een van de vele reisbureautjes in Rurrenabaque, La Paz, Santa Cruz en Trinidad of via het internet.

Het wordt altijd aangeraden inentingen te nemen ter preventie van tropische ziektes (zie gezondheid) en malariapillen te slikken, altijd in overleg met de huisdokter. Desalniettemin is het aantal gevallen van malaria in Bolivia bij toeristen gering in verhouding tot bijvoorbeeld sommige landen in Afrika. Een insectenwerend middel is onontbeerlijk (bijvoorbeeld DEET of limoenolie) net zoals een zaklantaarn en een verrekijker. ’s Avonds is er vaak geen licht in de lodge of gaat de elektriciteit en daarmee het licht vroeg uit. De meeste lodges hebben een klamboe.

Het weer

Het Amazonegebied is moeilijk te bezoeken in het regenseizoen van november tot april vanwege de vele overstromingen en de enorme hoeveelheid aan muskieten en andere hinderlijke insecten. Alleen is het enige voordeel dat de waterstand in de rivieren veel hoger is en men dieper de gebieden in kan varen, zoals bijvoorbeeld de Río Mamoré en het park Noel Kempff Mercado. Van mei tot en met oktober is het over het algemeen droger, hoewel het elk moment kan regenen, maar het kan koud worden als er de zogenaamde surazo (koufront) overtrekt en de temperatuur daalt tot 10° C.

Bagage en kleding

Tijdens de regenwoudexcursies is het van belang om zo min mogelijk persoonlijke spullen mee te nemen, dit in verband met de ruimte in de kano. De touroperator zal je van een lijst voorzien van wat moet worden meegebracht maar het is heel belangrijk om een dunne lange broek en shirts met lange mouwen mee te nemen in verband met de muskieten. Daarnaast regenkleding, een set droge kleding en sneldrogende sportschoenen en slippers. De touroperator voorziet soms in rubberlaarzen. Vergeet niet zwemkleding mee te nemen voor een duik in de lokale lagune of rivier.

10 prachtige bestemmingen in Bolivia