Bolivia

Swipe

Taal en taalcursussen

In Bolivia worden hoofdzakelijk drie talen gesproken, Castellano (Spaans) 60%, Quechua 21% en Aymara 15%. Dit zijn allemaal officiële talen. Tegenwoordig spreken de jongeren over het hele land Spaans vanwege de leerplicht maar er zijn nog heel wat ouderen die deze taal niet spreken of verstaan. Quechua is een taal die de Inca’s in de 15e eeuw aan de oorspronkelijke bewoners hebben opgelegd. Groepen van Quechuasprekende mensen uit het Inca-rijk werden verplicht om te emigreren, naar bijvoorbeeld Potosí en de valleien van Cochabamba en Sucre om daar het Quechua te introduceren, gebieden waar de taal tegenwoordig nog veel gesproken wordt. Rond La Paz, op de Altiplano en rond Lago Titicaca hadden de Inca’s zeer veel moeite om het Aymaravolk te controleren, en nog steeds wordt hier hoofdzakelijk Aymara gesproken. In de oostelijke laaglanden worden wel 30 verschillende dialecten gesproken waarvan Guaraní de meest gesproken taal is.

In Bolivia wordt, vooral in de hooglanden, rustig en duidelijk Spaans gesproken, maar het grootste deel van de bevolking spreekt geen woord over de grens en voor de individuele reiziger kan dit wel problemen opleveren. Het is daarom een goed idee om Spaans te leren alvorens naar Bolivia te reizen of als alternatief een taalcursus Spaans in Bolivia te volgen. La Paz, Cochabamba en Sucre zijn de populairste plaatsen om een cursus Spaans te volgen en meestal biedt de school onderdak bij een lokale familie aan, een goede manier om het land en zijn cultuur beter te leren kennen.

Enige Spaanse taalinstituten

•, Spanish Language Institute, Aviador 180 Achumani, La Paz, 92-2796074, www.spanbol.com.
•, Escuela Runawasi, Cochabamba, 94-424 89 23, www.runawasi.org. Zij geven ook Quechua- en Aymaraklassen en organiseren verblijf bij lokale families.
•, Bolivia Sostenible, Julio Arauco Prado 230, 9423-3786 , www.boliviasostenible.org. Spaanse klassen en vrijwilligerswerk.
•, Academia Latinoamericana de Español, Dalence y Nicolás Ortíz, Sucre, 964-39613, www.latinoschools.com.
•, Bolivian Spanish School, kilometro 7 250, Sucre, 94-6443841, www.bolivianspanishschool.com. Een aanbevolen taleninstituut.

10 prachtige bestemmingen in Bolivia