Bolivia

Swipe

Vervoer

Vervoer naar en van Bolivia

Naar Bolivia vanuit Nederland en België

E zijn vluchten van onder andere Iberia, KLM, Air France, en Lufthansa, naar São Paolo of Buenos Aires, voor een overstap met de luchtvaartmaatschappij AeroSur naar Santa Cruz, met aansluitingen naar de rest van het land. Als het even kan is het het beste om eerst te acclimatiseren in bijvoorbeeld Sucre of Cochabamba alvorens naar La Paz te reizen om hoogteziekte te voorkomen.

Goede websites voor vliegtickets zijn onder meer:
•, www.vliegtickets.nl.
•, www.vliegwinkel.nl.
•, www.edreams.com (Spaans).

Van en naar Bolivia binnen Zuid-Amerika

In Zuid-Amerika zijn enige goede luchtvaartmaatschappijen die naar en van de internationale vliegvelden van Santa Cruz en La Paz vliegen.

•, AeroSur (Bolivia), www.aerosur.com.
•, Lan (Peru, Chili), www.lan.com.
•, Taca, (Peru, Midden-Amerika), www.taca.com.
•, GOL (Brazilië), www.voegol.com.br.
•, TAM (Brazilië), www.tam.com.br.

Veel buitenlandse toeristen reizen van Peru met de bus van Cusco of Puno naar Copacabana of La Paz, maar er zijn tevens bussen van Lima en Arequipa naar La Paz.

Vanuit Iquique en Arica aan de kust in Noord-Chili zijn goede busverbindingen met La Paz en vanaf San Pedro de Atacama in Chili nemen veel toeristen een driedaagse jeeptour naar de Salar de Uyuni en eindigen in Uyuni.

Vervoer binnen Bolivia

Vliegen

Vliegen is goed en goedkoop in Bolivia. Santa Cruz en La Paz hebben de belangrijkste vliegvelden. Informatie over aankomst- en vertrektijden, www.sabsa.aero. Santa Cruz, 93-3385000, Cochabamba, 94-4120400, La Paz, 92-2157300.

•, AeroSur, 93364446, www.aerosur.com is de grootste luchtvaartmaatschappij binnen Bolivia.
•, TAM (Transporte Aereo Militar), 92-268 1111, www.tam.bo. Vluchten over heel Bolivia.
•, BOA (Boliviana de Aviación), 990110 5010, www.boa.gov.bo. Dit is de nieuwe staatsvliegmaatschappij van Bolivia met voorlopig goedkope vluchten tussen Santa Cruz-Cochabamba-La Paz en Tarija.
•, Amaszonas, 92-2220848, www.amaszonas.com. Vluchten naar Rurrenabaque, Trinidad, San Borja, Santa Cruz, Cochabamba, Cobija, Riberalta, Guayaramerín en Santa-Ana.
•, Aerocon, 9901105252, www.aerocon.bo. Vluchten vanaf Trinidad naar het Amazonegebied.

Vervoer over de weg

In Bolivia zijn er trufi’s (gedeelde taxi’s), minibuses (kleinere bussen), micros (stadsbussen) en flotas (bussen).

In de grote steden vertrekken de interprovinciale bussen vanaf de Terminal de Buses maar de provinciale bussen vertrekken vanaf een willekeurige straat die vaak buiten het centrum ligt, waar je het beste met een taxi naar toe kunt gaan. Het is raadzaam om een ticket met anticipatie te kopen. Als je het ticket koopt kan je een zitplaats kiezen. Bij de busstations hangen altijd dieven rond, dus let goed op je spullen. De betere busmaatschappijen geven een ticket bij het afgeven van de bagage voor de laadruimte, als een soort garantie, maar veel regionale bussen doen dit niet, dus pas goed op!

Bus

Bolivia heeft een uitstekend netwerk van busverbindingen en heel veel plaatsen in Bolivia zijn dan ook te bereiken met de bus. Er zijn diverse geasfalteerde wegen op de Altiplano, zoals van Lago Titicaca via La Paz naar Oruro of naar Tambo Quemado (grens Chili) en deze wegen zijn over het algemeen recht toe, recht aan en redelijk snel, maar vervoer in andere delen van het land neemt veel tijd in beslag door de slechte staat van de wegen en door de bergen met hun kronkelende wegen. In het oostelijk gedeelte van het land is het eveneens slecht met de staat van de wegen gesteld maar er worden geasfalteerde wegen aangelegd zoals van Santa Cruz naar de Braziliaanse grens bij Puerto Quijarro die de reistijd aanzienlijk doen verminderen.

Het grillige klimaat zoals extreme neerslag of sneeuwval kan voor de nodige problemen zorgen en het is af te raden om in het natte seizoen van november tot april te reizen in Bolivia, vanwege overstromingen en landverschuivingen die wegen blokkeren en vervoer onmogelijk maken.

Bussen die lange afstanden afleggen rijden voornamelijk ’s nachts, hetgeen jammer is want men mist vaak het mooie landschap en bovendien is ’s nachts rijden wat onveiliger in verband met ongelukken. De bussen zijn vrij oud en simpel (het loont ook niet om een mooie luxe bus in te zetten op zulke slechte wegen) en niet vrij van pech onderweg. Bovendien is het personeel over het algemeen niet erg behulpzaam. De beste bussen om ’s nachts mee te reizen zijn de bus cama con tres filas, (drie zitplaatsen op een rij met veel beenruimte), bus cama (vier zitplaatsen op een rij met meer beenruimte) en bus semi-cama (minder beenruimte). De busmaatschappijen Trans Copacabana, Flota Copacabana en El Dorado bieden onder andere deze service. Bussen hebben vaak geen toilet aan boord maar meestal wordt onderweg een keer gestopt bij een restaurant. Op de Altiplano en in de Andes is het noodzakelijk warme kleding aan te trekken of dekens of slaapzak mee te nemen tijdens nachtritten want er is meestal geen verwarming in de bus en het vriest vaak ‘s nachts. Ten slotte moet je rekening houden met eventuele bloqueos, wegblokkades die worden opgeworpen bij sociale en politieke problemen en soms enige dagen kunnen duren. Dit alles gezegd, een busrit is een uitstekende manier om het echte Bolivia te leren kennen en bovendien is het goedkoop en handig.

Trein

Vroeger had de trein een belangrijke functie in bepaalde delen van het land maar met de aanleg van geasfalteerde wegen en de komst van bussen en vrachtwagens willen de meeste Bolivianen niet meer met de trein reizen omdat de reistijd veel langer is.

Toch zijn er nog treinverbindingen die interessant zijn voor de toerist en een redelijke luxe leveren (afhankelijk van de klasse waarin men rijdt).
•, Ferroviaria Andina (www.fca.com.bo), beheert de treindienst Oruro-Uyuni-Tupiza-Villazon (Argentinië).
•, Ferroviaria Oriental (www.ferroviariaoriental) runt Santa Cruz-Puerto Suaréz (Grens Brazilië) en Santa Cruz-Quijarro-Yacuiba (grens Argentinië).

Andere treindiensten zijn Cochabamba-Aiquile, Sucre-Potosí, Uyuni-Avaroa (grens Chili), info bij www.fca.com.bo.

Taxi

In de grote steden zijn heel veel taxi’s die tegen goedkope tarieven je overal naartoe brengen. Altijd van tevoren een prijs afspreken. Het beste is om een radiotaxi op te bellen, vooral ’s avonds of ’s nachts want het gebeurt soms dat je in de taxi overvallen wordt door de chauffeur en zijn handlangers.

10 prachtige bestemmingen in Bolivia