Bosnië en Herzegovina

Swipe

Sport

De Olympische Spelen van 1984 waren het grootste sportevenement dat in Bosnië heeft plaatsgevonden. Ze gaven het land een positief imago in het buitenland. Om weer iets van die euforische dagen opnieuw te beleven, stelde Sarajevo zich kandidaat voor de spelen van 2010, maar zonder succes. De wintersporten zijn populair en er zijn redelijk goede voorzieningen voor. In internationale wedstrijden scoren de Bosnische skiërs en langlaufers echter niet erg goed. Bij de winterspelen van 2006 werden geen medailles behaald.

Voetbal is de populairste sport in Bosnië. De belangrijkste clubs zijn FK Sarajevo, Željezniwar Sarajevo, Široki Brijeg, Zrinjski Mostar, Leotar Trebinje en Celik Zenica. De beste Bosnische voetballers spelen in het buitenland, zoals Hasan Salihamidžic (Juventus), Sergej Barbarez (Bayer Leverkusen) en Adnan Custovic (Excelsior Moeskroen). Beroemde Bosnische spelers uit het verleden zijn Elvir Baljic (Fenerbahçe en Real Madrid) en Meho Kodro, die onder Johan Cruyff bij Barcelona speelde. Het nationale team wist zich nog nooit voor een Europees of wereldkampioenschap te kwalificeren.

Succesvoller is het Bosnische basketbalteam, dat elke twee jaar meedoet aan het Europees kampioenschap. Veel legendarische spelers van het Joegoslavische basketbalteam kwamen dan ook uit Bosnië, zoals Predrag Danilovic, Zoran Savic, Aleksandar Nikolic, Borislav Stankovic, Dražen Dalipagic en Mirza Delibašic. Dat team won goud bij de Olympische Spelen in 1980, zilver in 1968, 1976 en 1988 en brons in 1984. Bovendien werd het drie keer wereldkampioen en vijf keer Europees kampioen. Het grootste succes in het Bosnische clubbasketbal was het winnen van de Europacup in 1979 door het team Bosna uit Sarajevo. Bekende Bosnische spelers van nu zijn Saša Vasiljevic die bij AEK Athene speelt en Damir Mršic, de aanvoerder van Fenerbahçe. Sinds de oorlog heeft om begrijpelijke redenen het rolstoelbasketbal aan populariteit gewonnen. In 2000 werd het nationale team van Bosnië Europees kampioen en twee jaar later wereldkampioen.

Ook andere zaalsporten, zoals handbal en volleybal zijn populair in Bosnië. In 1978 wonnen de handballers van Borac uit Banja Luka de Europacup. Vechtsporten als judo en karate zijn de laatste jaren sterk in opkomst en de Bosniërs zijn daar internationaal ook redelijk succesvol in. Toch stromen de olympische medailles voorlopig in geen enkele sport binnen, maar belangrijker is misschien de verbroederende rol die sport kan spelen. De clubs uit de federatie en de Republika Srpska spelen in dezelfde competities en bij sommige sporten moeten de teams het zelfs opnemen tegen opponenten uit heel voormalig Joegoslavië. Bij internationale wedstrijden strijden alle sporters, onafhanklijk van hun etnische groep, onder de vlag van Bosnië-Herzegovina.

Rondreizen

Groepsrondreis Balkan

Dit is een afwisselende reis door 4 verschillende landen; Servië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Kroatië. Deze landen maakten deel uit van het voormalig...

v.a. 1449.00 p.p.

Familiereizen

Familiereis Balkan

Dit is een afwisselende reis door drie verschillende landen; Kroatië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina. Verbaas je over de mogelijkheden van de...

v.a. 1649.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Bosnië en Herzegovina