Bosnië en Herzegovina

Swipe

Industrie

Doordat er in Bosnië volop grondstoffen aanwezig zijn, heeft de industrie een groot potentieel. Net als voor de landbouw geldt hier echter dat de productie veel efficiënter gemaakt zal moeten worden. Het Indiase bedrijf Mittal Steel heeft al een aantal oude staalfabrieken opgekocht en is bezig met modernisering. De laatste jaren is ook de productie van auto- en vliegtuigonderdelen sterk in opkomst. Ondernemers proberen een efficiënte voedselverwerkende industrie op te zetten, maar veel boeren leveren hun producten echter niet aan deze fabrieken, omdat ze op korte termijn meer geld kunnen verdienen als ze hun melk, tomaten of honing direct aan de buurman verkopen of sterke drank stoken van hun pruimen, appels of druiven.

Begin jaren negentig waren er 75.000 mensen werkzaam in de textiel- en leerindustrie. Het hele productieproces van schaap of koe in de wei tot trui of schoen in de winkel had in Bosnië zelf plaats. Een aantal kleinere bedrijven heeft na de oorlog deze draad weer opgepakt. Ook een klein deel van de chemische industrie, die beschikt over grondstoffen als hout en zout, is weer hersteld. Met steun van ontwikkelings- en privatiseringspogramma’s proberen enkele ondernemers deze industrietak nieuw leven in te blazen.

Het grootste deel van de fabrieken staat echter nog steeds weg te rotten. Als erfenis hebben deze Bosnië ook nog eens opgezadeld met een reusachtig milieuprobleem. Buitenlandse investeerders worden voornamelijk afgeschrikt door de instabiele politieke situatie. De Wereldbank probeert buitenlandse investeringen te stimuleren, de laatste jaren met enig succes.

Familiereizen

Familiereis Balkan

Dit is een afwisselende reis door drie verschillende landen; Kroatië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina. Verbaas je over de mogelijkheden van de...

v.a. 1649.00 p.p.

Rondreizen

Groepsrondreis Balkan

Dit is een afwisselende reis door 4 verschillende landen; Servië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Kroatië. Deze landen maakten deel uit van het voormalig...

v.a. 1449.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Bosnië en Herzegovina