Bosnië en Herzegovina

Swipe

Bezienswaardigheden

Bosnië is geen land van wereldwonderen. Toeristenmassa’s zoals in Rome, Parijs of Praag zult u er daarom niet tegenkomen. De meeste mensen bezoeken het vanwege de prettige sfeer, de uitgestrekte natuurgebieden en de mogelijkheden voor een actieve vakantie. Ze komen niet voor één of twee must-see attracties. Deze website probeert dan ook aan alle steden en streken evenredige aandacht te schenken. Om u toch een leidraad te bieden bij de planning van uw reis, volgt hier een kort overzicht met hoogtepunten.

Steden

De oude stad van Sarajevo is hectisch en gevarieerd. De smalle hobbelige straatjes van de Osmaanse wijk Bašcaršija staan in groot contrast met de pracht en praal van de brede Habsburgse alleeën. Het uitzicht vanaf de heuvels op de stad is adembenemend. Mostar is de enige toeristische hotspot van Bosnië-Herzegovina. Het kleine centrum is dicht bezaaid met eeuwenoude moskeeën, badhuizen en andere bezienswaardigheden. En dan is er natuurlijk de beroemde brug. Trebinje heeft een uitgesproken mediterraan karakter. De bewoners zoeken schaduw op de terrasjes onder de imposante platanen. Tuzla heeft een kleurig en aangeharkt centrum. Er zijn geen topattracties, maar de stad van schrijvers en kunstenaars straalt tolerantie en vriendelijkheid uit. Banja Luka is met zijn grote parken en brede lanen de groenste stad van Bosnië. De Romeinen gebruikten dit oord al om uit te rusten op hun lange reizen over de Balkan.

Monumenten

Hoog tegen een steile bergwand aangeplakt ligt Powitelj. Al sinds de middeleeuwen waakt het mooiste fort van Bosnië-Herzegovina hier over de Neretva. De Oude Brug in Mostar is de beroemdste bezienswaardigheid van Bosnië. Het Osmaanse meesterwerk van bouwkunst werd achtereenvolgens het symbool van cultureel contact, een gruwelijke oorlog en de wederopbouw. De Bibliotheek in Sarajevo werd in de negentiende eeuw als stadhuis gebouwd. De architect vermengde de Moorse en Habsburgse stijl. Het gebouw, dat in de laatste oorlog werd verwoest, is nu in wederopbouw. De Kleurrijke Moskee in Travnik is het mooiste religieuze bouwwerk van Bosnië. Hoewel het woord kleurrijk vooral op het interieur slaat, is ook de buitenkant rijk gedecoreerd. De tekija bij Blagaj laat iets zien van de manier waarop de islamitische derwisjen eeuwenlang geleefd hebben. Het is een van de monumenten die Bosnië-Herzegovina die unieke oriëntaalse sfeer geven.

Natuur

Hoewel de Rakitnica maar een klein riviertje is, heeft ze een spectaculaire kloof uitgeslepen. Glashelder water kabbelt door een gebied van onbeschrijfelijke schoonheid. Nationaal Park Sutjeska is het hoogste gebergte van Bosnië. In het gebied ligt een van de twee laatste oerbossen van Europa. De grot Vjetrenica imponereert en fascineert. Al is het buiten veertig graden, uit de opening van de kilometersdiepe grot komt een koude wind. De spectaculairste waterval is Skakavac. Het water stort zich 75 meter in de diepte. Tussen Prijedor en Banja Luka ligt het Nationaal Park Kozara, een bosrijk berggebied met uitgebreide wandelmogelijkheden.

Familiereizen

Familiereis Balkan

Dit is een afwisselende reis door drie verschillende landen; Kroatië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina. Verbaas je over de mogelijkheden van de...

v.a. 1649.00 p.p.

Rondreizen

Groepsrondreis Balkan

Dit is een afwisselende reis door 4 verschillende landen; Servië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Kroatië. Deze landen maakten deel uit van het voormalig...

v.a. 1449.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Bosnië en Herzegovina