Bosnië en Herzegovina

Swipe

Accommodatie

Het is in Bosnië niet moeilijk om een plaats om te overnachten te vinden. De kwaliteit is wisselend en de sterren of categorieën zeggen weinig, dus het valt aan te raden eerst even te inspecteren. Over het algemeen liggen de prijzen een stuk lager dan in West-Europa, maar in elke prijsklasse is wel iets de vinden. In deze gids worden de hotels ingedeeld aan de hand van de prijs van een tweepersoonskamer zonder ontbijt: eenvoudig is tot 60 KM; middenklasse is tot 120 KM; luxe is vanaf 120 KM.

Steden

Veel hotels die nog uit de communistische tijd stammen zijn groot, leeg en niet goedkoop. Beter zijn kleine pensions die vaak in de laatste jaren zijn geopend. Alleen in Sarajevo en Mostar zijn jeugdherbergen.

Platteland

Langs de grote wegen zijn overal pensions (pansion). Vaak verhuren ze zowel appartementen als kamers zonder eigen douche en wc. Veel particulieren verhuren losse kamers (sobe). De meeste mensen zijn uiterst gastvrij. Ze spreken niet altijd vreemde talen, maar met wat Engels, Duits, handen en voeten is er meestal wel uit te komen. Alleen in toeristische gebieden (Herzegovina) kan de plaatselijke toeristeninformatie degelijke informatie over particuliere accommodatie verschaffen. Elders moet u er toevallig op stuiten. Als u het eerst vraagt, zullen veel boeren er geen problemen mee hebben als u tegen een kleine vergoeding een tentje op hun land opzet.

Natuur

Wandelaars kunnen gebruikmaken van de vele berghutten in de Bosnische natuur. Die zijn vaak zeer goedkoop (circa 10 KM per persoon) en behoorlijk comfortabel. Sommige hutten zijn via onverharde wegen ook per auto te bereiken. Veel berghutten zijn buiten het weekeinde alleen op afspraak open. Informeer dus altijd bij de plaatselijke instanties, zoals de toeristeninformatie of de bergbeklimmersclub. Grote familiecampings zijn er nauwelijks in Bosnië, maar kampeerders kunnen wel terecht op kleinschalige natuurcampings. Ook wie geen tent of caravan meegenomen heeft kan daar vaak terecht, omdat er meestal houten hutjes om in te slapen staan opgesteld. Vrij kamperen is ook mogelijk, maar alleen als u absoluut zeker bent dat er geen mijnen in het betreffende gebied liggen.

Familiereizen

Familiereis Balkan

Dit is een afwisselende reis door drie verschillende landen; Kroatië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina. Verbaas je over de mogelijkheden van de...

v.a. 1649.00 p.p.

Rondreizen

Groepsrondreis Balkan

Dit is een afwisselende reis door 4 verschillende landen; Servië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Kroatië. Deze landen maakten deel uit van het voormalig...

v.a. 1449.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Bosnië en Herzegovina