Bosnië en Herzegovina

Swipe

Activiteiten

Ecotoerisme

De laatste jaren heeft ecotoerisme zich ontwikkeld tot een ware hype. Het etiket wordt overal opgeplakt, maar het is vaak onduidelijk wat er mee bedoeld wordt. Bosniërs denken bij “eco” vooral aan lekker buiten zijn, maar dat hoeft niet te betekenen dat er ook goed met de natuur wordt omgesprongen. Afval dumpen is heel normaal en ook illegale jacht komt op grote schaal voor. Green Visions is een organisatie die zich inzet voor de natuur in Bosnië-Herzegovina. Daarnaast organiseren ze allerlei een- en meerdaagse excursies om van deze natuur te genieten. Absoluut de beste keuze als het gaat om ecotoerisme:

Green Visions
Radnicka bb
71000 Sarajevo
[email protected]
www.greenvisions.ba

Wandelen, bergbeklimmen

Wandelen is populair in Bosnië. Het wordt vaak gecombineerd met picknicken in de natuur of een bezoek aan familie of vrienden. In de berggebieden zijn veel gemarkeerde routes. Op stenen en bomen zijn witte of gele stippen met een rode cirkel eromheen aangebracht. Informeer voordat u gaat wandelen altijd naar de situatie wat betreft landmijnen. In gebieden die niet mijnenvrij zijn is het verstandig iemand mee te nemen die de omgeving goed kent. (zie ook: mijnen)

In het boek Forgotten Beauty geschreven door Matias Gomes staan een aantal mooie wandelingen beschreven. De gids is te koop in veel boekwinkels in Bosnië zelf, zoals BuyBook in Sarajevo en Mostar. Het is altijd verstandig voldoende eten en drinken, (regen)kleding, wandelschoenen, een goede kaart en een kompas of GPS-ontvanger mee te nemen.

Fietsen en mountainbiken

De wegen van Bosnië zijn niet erg geschikt voor fietsers, omdat automobilisten snel en onvoorzichtig rijden en de wegen smal en onoverzichtelijk zijn. Fietspaden zijn er al helemaal niet. In vlakke landelijke gebieden, zoals het noordoosten van het land, kunt u wel af en toe fietsers tegenkomen. Natuurgebieden, zoals Bjelašnica, Kozara, Prenj en Sutjeska, hebben een uitgebreid netwerk aan onverharde wegen die geschikt zijn voor mountainbiken. Uiteraard moeten fietsers dezelfde veiligheidsmaatregelen in acht nemen als wandelaars.

Wie wil mountainbiken kan contact opnemen met Green Visions (zie: ecotoerisme).

Raften

Overal door Bosnië gaan wilde stromen en rustig kabbelende beekjes. De grotere rivieren zijn met uitzondering van de Sava allemaal geschikt om te raften. Op de Neretva, Vrbas, Una, Drina en Tara komt elke rafter van beginner tot vergevorderde aan zijn trekken. De rivieren leiden u door spectaculaire kloven en uitdagende stroomversnellingen. Beginners kunnen ook op minder wilde stromen zoals de Sana, Rakitnica en de Krivaja oefenen.

Als u wilt raften kunt u contact opnemen met Green Visions (zie ecotoerisme) of met:

Una RC Rafting
Golubic bb
77000 Bihac

[email protected]
www.una-kiro-rafting.com

Vissen

Behalve grote rivieren heeft Bosnië ook talloze visrijke beekjes. Om te kunnen vissen heeft u een vergunning nodig, die ook voor één dag te koop is. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een van de vele sportvissersclubs.

Wintersport

Bjelašnica en Jahorina waren de centra van de Olympische Winterspelen van 1984. Die gebieden liggen dicht bij Sarajevo en zijn goed met het openbaar vervoer of met de auto te bereiken. Jahorina beschikt over twintig kilometer piste tussen de 1500 en 1900 meter. In de meeste jaren ligt er een maand of vier sneeuw. Er zijn zeven kabelbanen en zes skiliften. Bjelašnica is een wat kleiner skigebied, maar hier is wel de spectaculairste piste, die van 2000 naar 1200 meter gaat. Andere skigebieden in Bosnië zijn Vlasiw, Blindinje en Kupres. De voorzieningen zijn de laatste jaren overal sterk verbeterd.

Familiereizen

Familiereis Balkan

Dit is een afwisselende reis door drie verschillende landen; Kroatië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina. Verbaas je over de mogelijkheden van de...

v.a. 1649.00 p.p.

Rondreizen

Groepsrondreis Balkan

Dit is een afwisselende reis door 4 verschillende landen; Servië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Kroatië. Deze landen maakten deel uit van het voormalig...

v.a. 1449.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Bosnië en Herzegovina