Bosnië en Herzegovina

Swipe

Auto

Autohuur

Een aantal grote internationale verhuurbedrijven zijn ook in Bosnië gevestigd. De prijzen zijn vergelijkbaar met die in Nederland en België.

Brandstof

Benzinestations zijn overal in Bosnië en beschikken altijd over diesel en loodvrije benzine met verschillende octaangehaltes. LPG is moeilijk te krijgen. De prijs ligt meestal net onder de euro voor een liter. In de Republika Srpska is de brandstof nog iets goedkoper, maar de kwaliteit schijnt ook minder te zijn. Zelfbediening is niet gebruikelijk.

Wegennet

De wegen in Bosnië zijn de laatste jaren weliswaar langzamerhand beter geworden, maar de kwaliteit laat nog steeds te wensen over. Er kunnen gaten in de weg zitten en tunnels zijn vaak niet verlicht. Al jaren wordt gewerkt aan een snelweg van Bosanski Brod via Doboj, Zenica, Sarajevo en Mostar naar de Adriatische kust, maar bij het schrijven van deze gids waren alleen twee kleine stukjes aan beide kanten van Sarajevo klaar. De wegen in West-Bosnië en Herzegovina zijn over het algemeen beter dan in het midden van het land en in de Republika Srpska. Er is veel vrachtverkeer en in de bergen zijn de wegen bochtig en smal. Bij de planning van uw reis dient u daarom rekening te houden met een gemiddelde snelheid van 60 km/uur op de hoofdwegen en 40 km/uur op de lokale wegen. Er zijn geen tolwegen. De bewegwijzering laat vaak te wensen over. Vaak staan alleen plaatsen aangegeven die in dezelfde entiteit liggen. In de Republika Srpska zijn de borden meestal in het cyrillische schrift. Sommige steden hebben meerdere namen, zoals Foca/Srbinje, Bosanski Brod/Srpski Brod, Tomislavgrad/Duvno en Bosanski Novi/Novi Grad. (Voor wegenkaarten: zie landkaarten)

Verkeersregels

Overal – maar met name daar waar de hoofdweg door een bebouwde kom gaat – staat politie langs de weg om op verkeersovertredingen te controleren. Wie spijt betuigt of slechts een kleine overtreding maakt, komt er meestal met een waarschuwing of kleine boete af, maar de bedragen kunnen behoorlijk oplopen. Bosniërs hebben de gewoonte tegenliggers met lichtsignalen voor de politie te waarschuwen.

In het hele land is het verplicht om 24 uur per dag de verlichting te voeren. U dient altijd een gevarendriehoek, een extra koplamp, een oranje veiligheidshesje en een EHBO-set in de auto te hebben. In de winter zijn sneeuwkettingen belangrijk. De politie controleert regelmatig uw auto- en verzekeringspapieren. De maximale concentratie alcohol in het bloed bedraagt 0,5 promille. De maximumsnelheden zijn 60 km/uur in de bebouwde kom, 80 km/uur op provinciale wegen en 100 km/uur op autowegen. Op het kleine stukje autosnelweg mag 130 km/uur gereden worden.

Reparatie

Langs de weg en in buitenwijken van steden zijn overal kleine werkplaatsen voor autoreparaties. Vaak zijn ze gespecialiseerd in een bepaalde reparatie. De ‘vulkanizer’ doet alles met banden, bij de ‘auspuh-servis’ kunt u uw uitlaat laten repareren en de ‘auto-elektricar’ weet alles van elektronica. De ‘autoservis’ en ‘automehanicar’ doen bijna alles. De ‘auto-dijelovi’ verkoopt onderdelen, maar voert ook kleine reparaties uit, zoals het vervangen van een lamp of ruitenwisser. De prijzen – vooral voor arbeid – liggen bijzonder laag. Probeer wel altijd vooraf een bedrag af te spreken, om te voorkomen dat u belazerd wordt. Reserveonderdelen voor Duitse en Zweedse auto’s zijn overal te krijgen en meestal kan een keuze gemaakt worden tussen de originele onderdelen of goedkope, maar niet altijd goede Bosnische of Chinese namaak. Voor andere Europese auto’s is het vinden van onderdelen en garages meestal ook niet zo’n probleem, maar Aziatische en Amerikaanse merken zijn minder goed vertegenwoordigd.

Familiereizen

Familiereis Balkan

Dit is een afwisselende reis door drie verschillende landen; Kroatië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina. Verbaas je over de mogelijkheden van de...

v.a. 1649.00 p.p.

Rondreizen

Groepsrondreis Balkan

Dit is een afwisselende reis door 4 verschillende landen; Servië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Kroatië. Deze landen maakten deel uit van het voormalig...

v.a. 1449.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Bosnië en Herzegovina