Bosnië en Herzegovina

Swipe

Heen- en terugreis

Vliegtuig

In Sarajevo is een kleine internationale luchthaven dicht bij het centrum. Er is geen trein- of shuttlebusverbinding met de stad, maar taxi’s zijn er genoeg en kosten ongeveer 20 KM. Er zijn directe vluchten vanuit Nederland en België, maar die zijn relatief duur. Goedkoper is vliegen op Boedapest, Zagreb of Ljubljana. Prijsvechter German Wings vliegt vanaf verschillende Duitse steden op Zagreb en Belgrado. Ook Mostar en Banja Luka hebben kleine luchthavens. Het reisbureau Travel Ant kan u helpen bij het vinden van de goedkoopste tickets.

Trein

Vanuit Ploce (Kroatische kust), Zagreb en Boedapest zijn er dagelijkse treinen naar Sarajevo en andere Bosnische steden. De internationale treinen zijn niet nieuw, maar wel comfortabel en ruim. Vanuit Nederland of België bent u in ieder geval dertig uur onderweg om Bosnië te bereiken. De snelste verbindingen gaan via München en Zagreb. U kunt uw reis het beste plannen via de site van de Duitse spoorwegen (www.bahn.de), omdat deze voor Zuidoost-Europa beter werkt dan de websites van de NS en de NMBS. Bosnië-Herzegovina neemt ook deel aan interrail.

Bus

Eurolines verzorgt meerdere busverbindingen per week tussen België (Antwerpen, Brussel, Luik) en Nederland (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Arnhem, Breda, Eindhoven, Maastricht) en verschillende grote steden in Bosnië-Herzegovina (Sarajevo, Banja Luka, Zenica, Tuzla, Travnik, Mostar). Het verschilt per dag hoe de bus precies rijdt. Een enkele reis kost iets meer dan 100 euro. Kijk voor meer informatie op www.eurolines.be of www.eurolines.nl. In de steden waar Eurolines aankomt en vertrekt zijn ook kantoortjes die informatie kunnen verstrekken.

Auto

De snelste route om met de auto uit Nederland en België naar Sarajevo te rijden is via München, Salzburg, Villach, Ljubjana, Zagreb, Slavonski Brod/Bosanski Brod, Doboj en Zenica. De trajecten Utrecht-Sarajevo en Brussel-Sarajevo zijn beide ongeveer 1730 km. Exclusief pauzes is dat ongeveer 20 uur rijden. De route heeft een aantal nadelen. Ten eerste bent u zeker 30 euro tol kwijt en als u met een grote auto rijdt of een aanhangwagen of caravan heeft nog meer. Ten tweede is de route via Bosanski Brod en Doboj zeer deprimerend, omdat deze door een vlak en saai landschap vol met kapotgeschoten huizen leidt. Veel mooier is de heuvelachtige route via Bihac, Jajce en Travnik. Als u een uurtje extra de tijd heeft is die zeker aan te raden, omdat u een veel mooiere kant van Bosnië te zien krijgt en ook nog een euro of tien tol bespaart. Wie in het westen van het land (Bihac, Livno, Kljuc) moet zijn, kan sowieso beter die route nemen. Een aardig afsteekje eerder op de route is tussen het Sloveense Novo Mesto en het Kroatische Karlovac. U rijdt dan door prachtig heuvelland, in plaats van op de snelweg langs Zagreb, terwijl het nauwelijks extra tijd kost. Automobilisten met bestemming Banja Luka moeten bij Bosanska Gradiška de grens oversteken.

Rondreizen

Groepsrondreis Balkan

Dit is een afwisselende reis door 4 verschillende landen; Servië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Kroatië. Deze landen maakten deel uit van het voormalig...

v.a. 1449.00 p.p.

Familiereizen

Familiereis Balkan

Dit is een afwisselende reis door drie verschillende landen; Kroatië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina. Verbaas je over de mogelijkheden van de...

v.a. 1649.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Bosnië en Herzegovina