Bosnië en Herzegovina

Swipe

Openbaar vervoer

Bus

De snelste en effectiefste manier om in Bosnië van A naar B te komen is de bus. In elk dorp komt wel eens een bus en tussen alle steden bestaan regelmatige verbindingen. Wel rijden bussen soms op rare tijden en is het lastig vooraf uit te zoeken hoe laat ze vertrekken of aankomen. Omdat er talloze concurrerende busmaatschappijen zijn is er niet één telefoonnummer of website met informatie voor het hele land. Het beste kunt u op het busstation zelf om informatie vragen, het liefst een dag voordat u wilt vertrekken. Verbindingen binnen de entiteit zijn nooit een probleem, maar wie van de Republika Srpska naar de federatie of omgekeerd wil, kan beter niet op de bonnefooi naar het busstation gaan. Om zeker te weten of u in de goede bus stapt, kunt u het beste nog even navragen bij de andere wachtenden of aan de chauffeur. Grote tassen moeten in het bagageruim, waar u nog 1 of 2 KM extra voor betaalt.

Trein

De trein is langzamer, maar ook iets goedkoper en vooral comfortabeler dan de bus. Bosnië-Herzegovina heeft geen uitgebreid spoorwegnet. Het belangrijkste knooppunt is Doboj, waar de twee hoofdverbindingen elkaar kruisen. De eerste is de lijn van Samac via Doboj naar Maglaj, Zenica, Sarajevo, Konjic, Mostar en het Kroatische Ploce. De tweede gaat van Novi Grad via Prijedor, Banja Luka en Doboj naar Tuzla. In Samac heeft u aansluiting op het spoorwegnet van Kroatië. Datzelfde geldt voor Bosanski Novi, waar ook een trein naar Bihac en het Kroatische Knin vetrekt. In Tuzla vertrekt nog een trein naar Brcko en Zvornik.

Taxi

Overal zijn taxi’s in overvloed aanwezig. Ze zijn niet zo luxe als bij ons, maar ook erg goedkoop. Wel is het verstandig vooraf de prijs te vragen. Is die voor een ritje binnen een stad meer dan 10 KM, dan klopt er iets niet en kunt u beter een andere auto zoeken.

Liften

In Bosnië wordt nog veel meer gelift dan in West-Europa. Het gaat over het algemeen snel en het is redelijk veilig, maar zoals in andere landen wordt het afgeraden voor vrouwen alleen. Stap niet in bij twijfel over de chauffeur. Het is niet ongebruikelijk dat chauffeurs een kleine bijdrage voor de benzine verlangen. Het is wel zo beleefd dat altijd aan te bieden.

Rondreizen

Groepsrondreis Balkan

Dit is een afwisselende reis door 4 verschillende landen; Servië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Kroatië. Deze landen maakten deel uit van het voormalig...

v.a. 1449.00 p.p.

Familiereizen

Familiereis Balkan

Dit is een afwisselende reis door drie verschillende landen; Kroatië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina. Verbaas je over de mogelijkheden van de...

v.a. 1649.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Bosnië en Herzegovina