Bosnië en Herzegovina

Swipe

Winkelen

Levensmiddelen

De meeste Bosniërs kopen hun levensmiddelen nog altijd bij de slager, bakker, het winkeltje op de hoek, op de markt of – nog beter – direct bij de boer, herder of imker. Supermarkten zijn de laatste jaren in opmars. De keten Konzum heeft veel kleine winkels. De Sloveense multinational ‘Mercator’ heeft een aantal hypermarchées, onder andere in Sarajevo en Tuzla.

Kleding

Op de markt is kleding het goedkoopst, maar de keuze is beperkt. In veel steden zijn nog overdekte markten uit de communistische tijd, maar de laatste jaren komen er ook steeds meer moderne warenhuizen en winkelcentra bij. In grote steden als Sarajevo en Banja Luka zijn ook straten met luxer kledingwinkels. Een typisch ‘Joegoslavisch’ verschijnsel zijn de Chinese markten, waar u voor een habbekrats producten van matige kwaliteit kunt kopen.

Boeken, cd’s dvd’s

Bosnië heeft een chronisch gebrek aan goede boekwinkels. In kleinere plaatsen zijn alleen kantoorboekhandels of winkels die in religieuze boeken gespecialiseerd zijn. Boeken in andere talen zijn al helemaal moeilijk te vinden. BuyBook heeft twee vestigingen in Sarajevo en één in Mostar en is nog de minst slechte keuze: Zeleni Beretki 8 en Radiceva 4 in Sarajevo; Onešcukova 24 in Mostar.

cd’s en dvd’s worden overal op straat verkocht. Dit zijn vaak illegale kopieën van wisselende kwaliteit. Een goede cd winkel in Sarajevo is Magaza (Veliki Curciluk 20). De eigenaar is Dino Merlin, een van de bekendste popartiesten van Bosnië. In het winkelcentrum Skenderija in Sarajevo zijn een aantal dvd-winkels. Daar zijn bekende Bosnische films vaak op dvd te koop, soms met en soms zonder Engelse ondertiteling.

Souvenirs

Vooral oriëntaalse producten zijn geliefd bij toeristen. Op markten in steden, maar ook langs de weg, zijn vaak oosterse tapijten of houtsnijwerkjes te koop. Populair zijn ook de traditionele koffieserviezen of – voor wie genoeg ruimte in de auto over heeft – een Bosnische stoofpot. In toeristische centra worden ook volop juwelen aangeboden.

Rondreizen

Groepsrondreis Balkan

Dit is een afwisselende reis door 4 verschillende landen; Servië, Bosnië-Herzegovina, Montenegro en Kroatië. Deze landen maakten deel uit van het voormalig...

v.a. 1449.00 p.p.

Familiereizen

Familiereis Balkan

Dit is een afwisselende reis door drie verschillende landen; Kroatië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina. Verbaas je over de mogelijkheden van de...

v.a. 1649.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Bosnië en Herzegovina