Brazilië

Swipe

Topprestaties

Itaipu-dam

Een van de Braziliaanse toeristische bestsellers is de waterdam bij Itaipu in de Rio Paraná, een betonblok van 165 meter dik, tot 224 meter hoog en met een lengte van 7,7 km, waar 18 turbines stroom opleveren. Itaipu is een van de vele hydro-elektrische waterkrachtcentrales in Brazilië.

In de industriële driehoek São Paulo, Rio de Janeiro, Belo Horizonte vindt men de modernste industriecomplexen en in Bahia staan olieraffinaderijen die volgens de nieuwste technische draaiboeken gemaakt zijn. Stedenbouw Met de bouw van Brasília heeft Brazilië de wereld verbaasd doen staan. In 5 jaar zo’n ontwerp uitvoeren, met zoveel architectonisch geniale gebouwen, dat getuigt van kunnen organiseren, visie en durf. Brasília is niet het enige, niet het laatste project, want ook in en voor de jonge staat Tocantins wordt een nieuwe hoofdstad (Palmas) gebouwd. In andere steden ontstaan nieuwe administratieve centra, industrieterreinen en winkelcentra, waar Europese stedenbouwkundigen, planologen en bouwondernemers nog wel iets van kunnen leren.

Agrocultuur

Waar boeren en telers van bloemen, groenten en fruit over kapitaal beschikken zijn modern georganiseerde bedrijven ontstaan met volautomatische zonweringinstallaties, kassen en watervoorziening. In de niet zo heuvelachtige gebieden van São Paulo kan men Pivo’s (beregeningsinstallaties) zien draaien over gladiolenvelden. Een oppervlakte van 90 ha wordt in 24 uur beregend. Volautomatisch, door een installatie.

10 prachtige bestemmingen in Brazilië