Brazilië

Swipe

Eten en drinken

Specifieke Braziliaanse gerechten en dranken

Voor alle duidelijkheid eerst het volgende: in Brazilië kan men ook Indisch, Scandinavisch, Frans, Chinees, Japans en vegetarisch eten want de keuken is internationaal, vooral in de steden en toeristische centra. Ook wat betreft hygiëne en service voldoen de restaurants aan de normen die hiervoor gelden. De menukaarten zijn vaak in zowel Portugees als Engels, maar mochten er desondanks nog moeilijkheden zijn dan worden die gecompenseerd door de vriendelijkheid van de bediening.

Wil men Brazilaans eten: bonen, vis, vlees, groenten en fruit zijn de hoofdingrediënten van de Braziliaanse maaltijd omdat deze producten in eigen land overvloedig aanwezig zijn. Mixen van vruchtensappen, cachaça (suikerlikeur), wijn en bier zijn de inlandse drankjes.

Feijoada was oorspronkelijk wat de slaven aten. Alles wat overbleef van de maaltijd van de meesters werd door elkaar gehakt, gemengd met bonen en daarna gekookt met toevoeging van flink wat peper. Ook de oren en de staart van de geslachte dieren en ander slachtafval ging mee in deze hutspot. Tegenwoordig is feijoada het zaterdagse maal en het mag met recht de nationale maaltijd genoemd worden. Bij een feijoada completa behoort een aantal soorten in de zon gedroogd, gezouten en gerookt vlees, waaronder lendenbiefstuk, tong, rund- en varkensvlees. De bonen zijn aangemaakt met een saus van ui, knoflook en laurierbladeren, maar dit gerecht neemt vaak een ondergeschikte plaats in omdat er ook andere sauzen zijn.

Bij de feijoada kunnen bijgerechten worden geserveerd zoals witte rijst met bonen met een of andere saus, een soort fijngesneden boerenkool en/of schijfjes sinaasappelen, die een tegenwicht moeten vormen voor de soms vette vleessoorten. Vaak is er ook uitgebakken spek (torresmo). Op tafel staat een hete peper (pimenta) en farofa. Dit is maniokmeel, gebruind in boter en aangemaakt met snippers ui, stukjes gekookt en fijngesneden ei en rozijnen. Er staan enkele, soms zeer pittige, sauzen die men naar believen over de combinatie van bonen en vlees kan doen.

Als aperitief drinkt men een caipirinha en bij de maaltijd een licht bier of wat vruchtensap. Vooral de pimenta en sausjes maken dorstig. De pimenta neemt een belangrijke plaats in, vroeger om de vaak wat smakeloze en eenvoudige maaltijd nog enig aroma te geven, nu om de smaken te accentueren.

Churrasco is geroosterd vlees zoals men dat kent van de barbecue en een churrascoria is een in churrasco gespecialiseerd restaurant. Daar kan men de koks in de keuken, vaak achter een glaswand gelegen, in hun gaúcho-tenue bezig zien allerlei vleessoorten te roosteren boven houtskoolvuur. Het vlees wordt uitgeserveerd aan een grote spies waaraan complete stukken met gekruide jus gestoken zijn. Bedienden gaan rond en snijden aan tafel met een groot mes plakken af van de gewenste vleessoort. Op deze wijze gaat een gevarieerde keur aan varkens- en vooral rundvlees voorbij, maar ook kippenpoot, eendenhart en worst kan men op het bord krijgen. Als men niet attent reageert, krijgt men steeds van alles te veel zodat men ten slotte de lekkerste hapjes voorbij moet laten gaan. Ook diverse groenten en sauzen worden op tafel gezet.

De beste gespecialiseerde churrascoria’s zijn in het zuiden en westen waar veel vee is en de koopkracht relatief gezien hoog.

Acarajé is een populaire, oorspronkelijk uit Bahia afkomstige variant op de hamburger en is in strandpaviljoens te verkrijgen.

10 prachtige bestemmingen in Brazilië