Brazilië

Swipe

Flora en fauna

Brazilië is voor veel diersoorten een paradijs in de letterlijke zin van het woord. Een ideaal klimaat, goed voedsel, vrij, veilig. Vooral de waterrijke met dichte wouden begroeide Amazonas en de Pantanal bieden ideale leefomstandigheden aan vlinders, vogels, vissen, reptielen en zoogdieren. Hetzelfde geldt voor bomen en planten. Zon en water zijn overvloedig aanwezig en de temperatuur is daarbij ideaal.

In Brazilië heeft de liefhebber de mogelijkheid tientallen soorten papegaaien, ooievaars en orchideeën te observeren. In de Pantanal is het niet zo moeilijk het vogelleven te bestuderen, omdat daar grote grasvlakten tussen de bossen liggen. Tijgers en panters zal men daarbij niet zo gauw tegenkomen, maar apen wel. Die treft men op veel plaatsen aan, vaak dicht bij de woonplaatsen van mensen en ze zijn er in allerlei soorten en maten.

Wie op een fazenda in de Pantanal of in een lodge in de Amazonas logeert zal in de avond en vroege morgen horen hoeveel dieren er in de directe om-geving leven. Vissen laten zich zelden zien. Maar wie in een rivier onder water zwemt zal tot de ontdekking komen dat het in de Braziliaanse wateren goed vissen is. Brazilië kent een strenge jachtwet en de politie treedt dan ook niet zachtzinnig op tegen stropers. Maar de dollar lonkt en de smokkelaars, jagers en stropers komen de natuurreservaten in. Jassen van tijgervel en tassen van slangenleer zijn nu eenmaal veelgevraagde producten en de vogelkooien in Europa en Amerika moeten ook gevuld worden. De marktprijzen beïnvloeden de moraal.

10 prachtige bestemmingen in Brazilië