Brazilië

Swipe

Klimaat

De evenaar loopt over het Amazonegebied, bij Maçapá in Amapá tot S. Joaquim waar de Rio Negro begint in de Amazonas. De steenbokskeerkring loopt over São Paulo. In feite ligt dus geheel Brazilië op de drie zuidelijke staten na in tropisch gebied. Toch zijn er aanzienlijke verschillen.

1. Het Amazonegebied

Hier is het vaak heet en vochtig. In de regentijd, die begint in januari regent het dagelijks. In juli begint de droge tijd. De gemiddelde temperatuur is 25º C. Hoewel er het hele jaar door bloeiende planten en bloemen zijn, mag november als de meest lenteachtige maand worden aangemerkt. In het Amazonegebied valt per jaar 3 meter regen!

2. Het noordoosten

Beneden de Amazone, vanaf 150 km van de oceaan. In dit gebied is het eveneens warm (26-28º C), maar in tegenstelling tot het Amazonegebied is het er erg droog en dat zeer vaak gedurende lange tijd. Dit noordoostelijke gebied heeft daardoor woestijnachtige kenmerken en wordt daarom ‘sertão’ genoemd, een bekend begrip in Brazilië.

3. De centrale hoogvlakte 

 Vanuit het noorden een overgang van een subtropisch naar een gematigder klimaat met een temperatuurjaargemiddelde van 24-27º C met laagterecords rond 10º C.

Zomer vanaf november. In de winter, dat wil zeggen vanaf april, is het wat koeler. In de Pantanal duurt de regenperiode van november tot maart en de droge periode van april tot oktober. Dan staat de Pantanal in bloei en zijn de vogels actief.

4. In het zuiden

Daar zijn vier jaargetijden zoals in Nederland. Met ’s?winters nachtvorst en soms sneeuw. Het temperatuurgemiddelde is 18-21º C.

10 prachtige bestemmingen in Brazilië