Brazilië

Swipe

Sport

Brazilië is een voetbalgek land. Alle Brazilianen zijn ervan overtuigd dat in hun land het beste voetbal van de wereld wordt gespeeld en zij weten ook precies wie de schuldigen zijn die verhinderen dat Brazilië bij een wereldkampioenschap als eerste eindigt. Een feit is wel dat in Brazilië heel mooi voetbal wordt gespeeld en dat bij elke wedstrijd de sfeer in de stadions iets weg heeft van een groot feest zoals dat in Europa ongekend is. Elke thuiswedstrijd wordt beschouwd als de wedstrijd van de eeuw en alles wat Brazilianen aan licht, geluid en kleur hebben bedacht wordt ingezet. Vuurwerk, samba-orkesten, vlaggen en kleding, alles draagt bij aan de sfeer.

Voor Europese en Amerikaanse bezoekers is een wedstrijd in een stadion in São Paulo, Belo Horizonte of Rio de Janeiro waarschijnlijk het meest indrukwekkend, maar voor de 150 miljoen Braziliaanse voetbalfans is de wedstrijd van hun eigen team in de eigen wijk even belangrijk want dat team behoorde toch eigenlijk allang in het grote stadion te voetballen?

De nationale voetbalheld is Edson Arantes do Nascimento, een slungelige jongen die op 15-jarige leeftijd voor het eerst op eigen schoenen speelde bij Santos (São Paulo) onder de naam Pelé. Onder die naam werd hij beroemd in de hele wereld en hij verdiende heel veel geld. Pelé behoort nu in Brazilië tot de bobo’s, maar iedere jongen verhoogt ogenblikkelijk zijn tempo als hij ergens ‘Pelé’ hoort roepen. Pelé scoorde 1300 competitiedoelpunten, maakte 2x deel uit van het Braziliaanse elftal dat wereldkampioen werd (in 1966 en 1970) en werd in 1970 bovendien uitgeroepen tot de sterspeler van het toernooi. In dat jaar behaalde Brazilië voor de derde keer het wereldkampioenschap voetbal en heel Brazilië vierde feest.

Zowel in 1994 als in 1998 schakelde Brazilië Nederland uit tijdens de wereldkampioenschappen voetbal. In 1994 werd Brazilië weer wereldkampioen. In 1998 was Brazilië verliezend finalist. In 2010 is Brazilië vroegtijdig uitgeschakeld door… Nederland; een gevoelig onderwerp dus. In Nederland behoren Romario en Ronaldo tot de verbeelding sprekende Braziliaanse voetballers. Het Braziliaanse nationale elftal behoort nog steeds tot de wereldtop.

In 2014wordt het WK in Brazilie gespeeld, met de voorrondes in 15 steden over het hele land verspreid. Met de olympische spelen van 2016, in Rio de Janeiro, zijn dit voor de Bralianen historische hoogtepunten.

Elders op deze website volgen we de voorbereidingen op de voet.

Behalve voetbal is ook volleybal in Brazilië populair. Op de zandstranden ziet men vaak volleybalwedstrijden, waarbij de sierlijke techniek en de sportiviteit opvallen. Een ook op het strand veel gespeelde variant is het futevolley. Binnen de lijnen van een volleybalveld met het net op normale hoogte spelen 2 x 2 spelers de bal volgens de voetbalregels met voet, knie, hoofd of borst. Met een sublieme baltechniek wordt de bal, meestal in drieën, met het hoofd over het net gekopt, in de minst verdedigde hoek van de tegenpartij die de bal opvangt en de tegenaanval opbouwt. Wie van het spelletje houdt blijft kijken. Prachtig. Let ook op het strandpubliek. Niemand van de honderdduizenden passanten zal de in het zand getekende veldlijnen overschrijden. Er zijn passages. Daar gaat iedereen door. Attent!

Kunst en cultuur

10 prachtige bestemmingen in Brazilië