Brazilië

Swipe

Vliegmaatschappijen

We beginnen dit korte overzicht met een stukje bizarre Braziliaanse geschiedenis, de geschiedenis van de eigen vliegmaatschappij Varig.

VARIG is – was – de trots van Brazilië. Deze grote luchtvaartmaatschappij, die op 7 mei 1927 werd opgericht, bezat landingsrechten voor 112 steden in 31 verschillende landen. Deze lijndiensten omspanden de hele wereld, van Kaapstad tot Helsinki en van Tokio tot Amsterdam. Er werden wekelijks 56 retourvluchten naar Europa gemaakt. Via Parijs of Frankfurt of rechtstreeks vanuit Amsterdam kon men op elke dag van de week met VARIG naar Brazilië. Vliegen met de VARIG betekende dat men reeds vanaf de start opgenomen werd in een echte Braziliaanse sfeer wat betreft stewardessen, drankjes en muziek aan boord.

Maar Varig was internationaal. Varig heeft geen internationale licentie meer. De maatschappij is in 2005 failliet gegaan, niet vanwege slecht vliegmateriaal: integendeel, niet vanwege te veel lege stoelen; integendeel, maar vanwege ‘goudkoorts’ van de eigenaren, zoals we vaker in de Braziliaanse geschiedenis zien.

Voor 24 miljoen is de failliete boedel, inclusief de 115 eigen toestellen overgenomen door een consortium (GOL Transportes Aéreos), die het operationele deel weer versnipperde op de Braziliaanse markt en in de lucht heeft gebracht; ook nog onder de naam Varig, dat dus in Brazilië op de vliegvelden eigen kantoren heeft. Ook de nieuwe eigenaar heeft nauwe bindingen met Banco do Brasil en de hotelketen Tropical en is zo een economische grootmacht in Brazilië.

TAP, de Portugese luchtvaartmaatschappij verzorgt van de Europese maatschappijen de meeste vluchten naar Brazilië. Men vliegt vanaf Lissabon en Porto naar Rio de Janeiro, São Paulo en naar Recife (de kortste vlucht is Porto-Recife). Vliegt men met deze maatschappij dan zal men eerst naar Portugal moeten vliegen om daar over te stappen in het toestel naar Brazilië. Dat overstappen kan wel eens een paar uur duren.

British Airways vliegt dagelijks van Amsterdam via Londen naar Rio de Janeiro. British Airways vliegt met Boeing 747 en DC 10. Men moet overstappen in Londen. Reken daarbij op enkele uren oponthoud.

KLM: Vooral de zakelijke markt boekt KLM-Air France. Rechtstreekse vluchten naar Sâo Paulo (Rio de Janeiro). De KLM heeft ook kantoren in deze steden en afspraken met partners als u in Brazilië wilt doorreizen naar een andere bestemming in het land.

Arke Fly: Het merendeel van de toeristen met bestemming Brazilië (Natal, Fortaleza) vliegt met Arke. Deze Nederlandse vliegmaatschappij heeft zijn wortels in Air Holland. Zij vliegen voornamelijk met Boeings.

Reizen naar

10 prachtige bestemmingen in Brazilië