Brazilië

Swipe

Bedelen

Waar armoede en honger voorkomen zijn er bedelaars en in Brazilië is dat op vele plaatsen en vaak. Vooral in de steden bij de toeristische punten houden zich vele bedelende oude mensen, invaliden en kinderen op. Men moet zich daar mentaal op voorbereiden zonder de illusie te hebben de problemen van die mensen te kunnen oplossen.

Maar door iets te geven is wellicht weer voor een dag een maag gevuld. Soms wordt het bedelen op zeer creatieve manier gedaan doordat kinderen uw schoenen willen poetsen of een roos te koop aanbieden of langs een terras lopen om op elke tafel snel twee ongedopte pinda’s te leggen waarna ze even later terugkomen met kleine zakjes pinda’s in de hoop dat u die zult kopen omdat de eerste weggevertjes zo goed smaakten.

Het komt ook voor dat een ondernemer kinderen voor zich laat bedelen. Door enige observatie komt men daar gewoonlijk snel achter en het spoor leidt dan naar een soort contactpersoon, die tegelijk als bevoorradingspunt functioneert. Een dergelijke ‘organisatie’ steunen door middel van een gift lijkt niet aanbevelenswaardig.

10 prachtige bestemmingen in Brazilië