Brazilië

Swipe

Criminaliteit

Er is Brazilië helaas ook een criminele traditie, die al begonnen is bij de Portugezen want die sprongen in het begin van de koloniale tijd met hulp van de groepen bandeirantes al ruw om met wat tegenwoordig de rechten van de mens genoemd wordt. In het begin van de vorige eeuw was vooral in het noordoosten het banditisme nogal omvangrijk. Een beruchte bandiet was ene Lampião die gezocht werd wegens moord, brandstichting, marteling en verkrachting, maar door het gewone volk vereerd werd als een held omdat hij met zijn rondzwervende kornuiten het de rijken danig lastig maakte.

Nu concentreert de georganiseerde misdaad zich vooral in de grote steden (São Paulo, Salvador, Rio de Janeiro en Recife). Wat begon met diefstallen plegen om iets te eten te hebben heeft zich voor een belangrijk deel ontwikkeld tot professionele misdaad. Een esquadro da morte ruimt mensen tegen betaling uit de weg en het plegen van overvallen wordt grondig voorbereid. Het zijn niet alleen meer de honger en de slechte levensomstandigheden die als motief dienen, maar het is gewoon big business geworden. Het is echter wel vaak zo dat de zware jongens het riskante werk laten opknappen door radeloze zwerfjongeren, die dan ook prompt de klappen oplopen als het mis gaat. Worden ze bang of gaan ze niet goed of halfslachtig te werk dan lopen ze de kans geliquideerd te worden. En als eindelijk wel eens misdaadorganisaties worden opgerold blijkt vaak dat politiefunctionarissen er deel van uitmaken.

Nu moet men natuurlijk niet vergeten dat diefstal en misdaad over de gehele wereld voorkomen. Zowel in Antwerpen als in Amsterdam en zowel in Gent als in Gouda worden regelmatig mensen vermoord en op straat beroofd. Het lijkt er alleen op dat wanneer zoiets in Brazilië gebeurt alles erger is getuige de berichten daarover in de wereldpers.

Moorden in Rio de Janeiro halen de internationale krantenkolommen. Als zoiets in een andere wereldstad gebeurt leest men er nauwelijks iets over. Wie de kans wil verkleinen slachtoffer van misdaad te worden moet er voor zorgen er niet rijk uit te zien. Draag geen dure ringen en sieraden. Loop niet met een kostbare camera rond. Daag een crimineel ogende groep niet uit door er een foto-object van te maken. Ga nooit een krottenwijk in zonder begeleiding. Neem niet meer aan geld mee dan wat per dag nodig is. Want wie tussen stapels bankbiljetten naar wat kleingeld zoekt, brengt omstanders op een idee.En als een crimineel uw geld of camera opeist blijf dan kalm en voldoe maar aan dat bevel in de gedachte dat deze immateriële schade door de verzekering gedekt wordt.

Een moderne vorm van misdaad is het ‘aflezen’ van de gegevens van uw creditkaart of andere pas. Elders wordt uw rekening geplunderd tot het maximum waarvoor u thuis getekend hebt. Advies: Neem alleen geld op bij loketten van banken, waar u binnen in aparte beveiligde loketten kunt pinnen. Doe dit niet in kleine hokjes langs de toeristische boulevards.

10 prachtige bestemmingen in Brazilië