Brazilië

Swipe

Drinken

Water uit de kraan moet beslist niet gedronken worden. Maar er is overal limonade, likeur, bier en wijn te verkrijgen en ‘aqua mineral’ is te koop in zowel literflessen als in kleine plastic flesjes. Mineraalwater zonder prik is ‘sem gas’, met prik is ‘com gas’’

Een veel gedronken alternatief is chopp (sjoppie), gekoeld bier met 2% alcohol, dat ook in literflessen verkrijgbaar is. Wie ‘echt’ bier wil, moet naar cerveja vragen. Schattingen naar de hoeveelheid chopp die in Brazilië wordt gedronken zijn immer te laag. Limonada is citroenlimonade, een van de vele vruchtensappen die heerlijk zijn tegen de dorst. Vaak zijn de vruchtensappen basis voor een mix met -cachaça waarvan caipirinhas de populairste is en erg lekker.

Maar dan is men al in het grensgebied waar men niet alleen maar drinkt vanwege de behoefte aan vocht. Wijn (Vinho). Brazilië is een wijnproducerend land en zelfs de Fransen spreken met waardering over de Braziliaanse wijn. ‘Tinto’ is rode wijn, ‘branco’ is witte. Wie voorkeur heeft voor droge wijn vraagt om ‘seco’.

10 prachtige bestemmingen in Brazilië