Brunei

Swipe

Algemene informatie

Geografie

Net als de rest van Borneo heeft ook Brunei hoge temperaturen. Verder is het er erg vochtig en valt er veel regen. De temperatuur is overdag ongeveer 30 ºC en ’s nachts plusminus 24 ºC. Verder heeft het land een luchtvochtigheid van 80%. Per jaar valt er zo’n 2000 tot 2500 mm liter regen per m2. De hoeveelheid neerslag is gedurende 12 maanden per jaar aanzienlijk, maar de maanden oktober, november, december en januari gelden als de maanden met de meeste neerslag. Het land is vrij vlak en overdekt met tropisch regenwoud. Brunei bestaat uit vier districten:

•, Belait

•, Brunei & Muara

•, Temburong

•, Tutong

Het merendeel van de bevolking (97%) woont in het grote westelijke deel van het land. Verreweg de meeste Bruneiers wonen in de hoofdstad Bandar Seri Begawan (130.000 inwoners). Verder is er de oorspronkelijke stad Kampong Ayer (Waterdorp), een uitgestrekt dorp gebouwd op palen, boven de Bruneirivier. Op aanraden van de Britten bouwde de sultan in 1909 een paleis op het vasteland en daaromheen ontstond de huidige hoofdstad. Verder is er nog de havenstad Muara, de oliestad Seria en het daarnaast gelegen Kuala Belait. In de buurt van Belait bevindt zich Panaga. Hier verblijven tal van expats, over het algemeen werknemers van Shell of Britse militairen.

Aan de grens met Sarawak in het westen en in het zuiden van Temburong liggen bergen. Het hoogste punt is de Bukit Pakan (1850 m) in het oostelijke deel van Temburong. Het land wordt doorsneden door een aantal rivieren, die tevens dienen als weg. De meeste plaatsen liggen dan ook op of aan het water. Het land heeft een inwonertal van ongeveer 390.000 zielen. De totale oppervlakte van Brunei is 5270 km2. Het land bestaat uit twee delen die niet met elkaar verbonden zijn: West- en Oost-Brunei.

5 prachtige bestemmingen in Brunei