Bulgarije

Swipe

Criminaliteit

Met name de ‘kleine’ criminaliteit is de laatste jaren fors toegenomen. Tasjesroof, auto-inbraak en zakkenrollerij zijn aan de orde van de dag. Dat betekent niet dat u nu ineens meer gevaar loopt dan elders, maar onder Russisch bewind was Bulgarije een toonbeeld van veiligheid op straat. Over het algemeen krijgen de ‘zigeuners’ de schuld van elke vorm van criminaliteit.

Met de naleving van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen gaat er echter weinig mis. Loop niet te koop met een goedgevulde portemonnee of met sieraden (waarbij u ervan uit moet gaan dat een eventuele onverlaat er pas achter komt dat uw collier niet echt is nadát hij het gestolen heeft), sluit uw auto af, zet deze op een bewaakte parkeerplaats en laat er niets van waarde in achter. Kortom, neem de bekende voorzorgsmaatregelen. Voor zakkenrollerij wordt vooral gewaarschuwd in het openbaar vervoer en in drukke winkelstraten. Blijf in de duistere uurtjes uit gebieden waar geen of weinig openbare verlichting is.

Het zou onjuist zijn om een speciale paragraaf aan criminaliteit te wijden zonder duidelijk gemaakt te hebben dat Bulgarije, met inachtneming van de normale voorzorgsmaatregelen, een land is dat zonder restrictie bezocht kan worden. Zojuist werd uitgelegd dat Bulgarije een arm land is en de bevolking op veel plaatsen in armoede leeft. Dat is niet de oorzaak van het feit dat u extra attent moet zijn. Bulgaren geven de Roma (zigeuners) overal de schuld van en daar zal best een kern van waarheid inzitten. Officieel zijn er slechts 370.000 Roma geregistreerd en het is een feit dat er nogal eens een wordt opgepakt. Het aantal Bulgaren dat wordt gearresteerd is vele malen groter, maar in percentages omgezet veel kleiner. Ook daarop hebben de Bulgaren een antwoord: behalve de geregistreerde Roma zijn er nog vele honderdduizenden met een Roma achtergrond, maar die durven zich, uit angst om voortaan genegeerd of zelfs gediscrimineerd te worden, niet als zodanig voor te doen terwijl ze zich wel als zodanig gedragen.

Kleine criminaliteit komt het meest voor, vooral in de toeristengebieden. De politie heeft er de handen vol aan. Zo vol dat men wel eens betaling vraagt om er een rapport over op te maken. Houd er rekening mee dat men niet alleen uit is op uw portemonnee of camera, maar dat ook kleding en schoeisel tot de veel gestolen artikelen behoren. Zakkenrollerij komt voor op plaatsen waar zich veel mensen bij elkaar bevinden en u moet dan vooral denken aan markten en openbaar vervoer. Kleine criminelen werken nogal eens in paren of in kleine groepjes. Ook de combinatie man/vrouw komt veelvuldig voor, vooral in de prostitutie. Dat beperkt zich niet tot achterbuurten, het komt het meest voor in de gerenommeerde hotels. Het is niet moeilijk om een prostituee in uw vijfsterrenhotel op te pikken, kijkt u maar even aan de bar of in de lounge.

Diefstal van auto’s komt ook nogal eens voor, waarbij vooral de duurdere modellen en de 4WD-auto’s gewilde objecten zijn. Buitenlandse kentekens hebben toch al de onverdeelde belangstelling van de autodieven en het loont de moeite om wat anti-autodiefstalmaatregelen te treffen voordat u naar Bulgarije afreist. Elektronische beveiligingen of startonderbreking lijken soms te simpel, maar ze werken. Als u uw auto ergens achterlaat zorg er dan in elk geval voor dat er geen enkel voorwerp zichtbaar in de auto achterblijft en parkeer altijd op een bewaakte parkeerplaats. Als u desalniettemin met autodiefstal wordt geconfronteerd, denk er dan aan dat de politie enige tijd nodig heeft om rapport daarover op te maken waarbij uw paspoort wordt ingenomen. Het kan dus leiden tot een onvrijwillig langer verblijf in een land waar u inmiddels toch al uw bedenkingen bij heeft.

Alleenreizende vrouwen worden vaak aangesproken door goed uitziende jonge Bulgaren en op zich is daar niets mis mee. Let even extra op: het zijn vaak macho’s die in de eerste plaats op uw geld uit zijn. Negeren van de boys is meestal afdoende. Laat in elk geval overduidelijk merken dat u van hun avances niet gediend bent. Lukt het niet, schiet dan een agent aan, dat werkt zeker en is er geen in de buurt, dan is een gil om hulp (kan gewoon in uw moedertaal) de methode bij uitstek om met rust gelaten te worden. In dorpen op het platteland kan het gebeuren dat u aangesproken wordt op (gebrek aan) uw kleding, dat heeft niets te maken met een toenaderingspoging, als u zich van de domme houdt zal men u met gebaren duidelijk maken waar het aan schort.

Denk er ook aan dat in Bulgarije de georganiseerde misdaad geen onbekend verschijnsel is. Meestal zijn er drugs in het spel en het is niet verstandig om ermee in aanraking te komen. De bonzen worden zeer goed beschermd en als u benaderd wordt door een breedgeschouderde, kortgeknipte kleerkast die ook nog eens in een voor een Bulgaar te dure auto rondtoert, dan bent u in verkeerd gezelschap.

Mocht u zelf het ongeluk hebben te worden opgepakt, houdt uw mond dan dicht totdat er iemand bij u komt die een taal spreekt waarin u zich ook verstaanbaar kunt maken.

Alles overziende: er is niet zoveel verschil tussen Amsterdam, Sofia en Brussel. U kunt er veel aan doen om ongemakken tot een minimum te beperken.

Overigens kan de macht van de georganiseerde misdaad in Bulgarije, die ook tot het zakenleven is doorgedrongen, het land nog wel eens opbreken. Een westerse diplomaat concludeerde in 2004 nog dat een groot gedeelte van de economie door de onderwereld werd gecontroleerd. Europa vreest een toestroom van criminelen als de grenzen opengaan en Brussel eiste een hardere aanpak. Als die in de ogen van de Europarlementariërs faalt dan brengt dat de toetreding van Bulgarije tot de EU, gepland voor 2007 in een intentieverklaring die op 25 april 2005 werd getekend, ernstig in gevaar. In een protocol werd bepaald dat, als Bulgarije zijn zaken niet op tijd op orde had, de toetreding zou kunnen worden uitgesteld. Van die clausule werd geen gebruik gemaakt enBulgarije trad op 1 januari 2007 officieel toe tot de Europese Unie.

Melia Sunny Beach

Bulgarije is een perfecte vakantiebestemming voor iedereen, maar zeker voor gezinnen met kinderen! Melia Sunny Beach (voorheen Iberostar Sunny Beach) is een...

v.a. 470 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Bulgarije