Bulgarije

Swipe

Enkele natuurgebieden

U hoeft de grote stad niet ver achter u te laten om in fraaie natuurgebieden terecht te komen. Het Nationaal Park Vitosha ligt op slechts 7 kilometer afstand van Sofia. Ook ten noorden van de hoofdstad, nabij Vratsa, ligt een prachtig gebied: Nationaal Park Vracanska Planina.

Westelijk van het plaatsje Silistra ligt een ander belangrijk natuurgebied: het Srebârna-meer. Het is een van de beschermde natuurgebieden vanwege het feit dat meer dan 100 vogelsoorten er hun broedplaats hebben, waarvan er ruim 80 ook in dit gebied overwinteren. De Donau met z’n talrijke eilandjes vormt een paradijs voor vogelliefhebbers. U vindt er verschillende soorten plevieren en (onder andere) de lepelaar en de fuut. Op het platteland, en daar hoeft u de stad niet eens zo ver voor te verlaten, leven talrijke ooievaars.

In de loop van augustus verzamelen ze zich nabij het dorp Opanez langs de rivier Vit, in de omgeving van de plaats Pleven. In geweldige kolonies, men spreekt van tienduizenden, trekken zij naar het zuiden. Als u zich in de loop van augustus in deze omgeving ophoudt moet u daar zeker een kijkje gaan nemen. Houd er rekening mee dat de vogels doorgaans in de laatste week van augustus aan de grote trek beginnen, als de temperatuur laag is voor de tijd van het jaar dan vertrekken ze wat eerder.

Voor de Bulgaar is de lente pas begonnen als hij de eerste ooievaar met eigen ogen aanschouwd heeft. Een andere vogel die u in grote hoeveelheden zult zien is de zwaluw. Zowel aan de kust als in het binnenland kunt u geweldige zwermen aantreffen.

Ook de vegetatie in Bulgarije is zeer rijk gevarieerd. In het Piringebergte kunt u daar een goed voorbeeld van vinden. In het hart van het gebergte, vlak bij de plaats Bansko, bevindt zich het Nationaal Park Pirin. Daarbinnen vindt u het Bajuvi Doupki-Djindjeritsa natuurreservaat. De vegetatie in dit reservaat wordt algemeen als een van de veelzijdigste van de Balkan gezien en het staat dan ook onder bescherming van de UNESCO.

Noordelijk van dit gebied, in het Rilagebergte nabij de grens met Macedonië, ligt een vijftal kleinere, maar ook zeer interessante natuurreservaten. Vlak bij Sofia liggen twee nationale parken: Vitosha en Ljulin. Op enkele kilometers ten zuiden van Rousse, in het noordoosten van het land, ligt het riviernatuurpark Prista.

Vanuit Bourgas aan de Zwarte Zee kan met het Ropotamo natuurgebied bezoeken. Het park ligt aan en in de rivier Ropotamo, waar het zijn naam aan ontleent.

Ook de monding van de rivier Kâmchia is beschermd gebied. U vindt het op ongeveer 30 kilometer ten zuiden van Varna, eveneens aan de Zwarte Zee.

Nabij Troyan, zowel als nabij Gabrovo, beide in het hart van het centrale hoogland zijn kleine natuurreservaten die de moeite van een bezoek waard zijn.

Om dit alles blijvend te kunnen tonen aan volgende generaties is het slechts noodzakelijk om de volgende simpele regels in acht te nemen:

•, begeef u niet met een motorvoertuig in beschermde gebieden;

•, blijf op de aangegeven wegen en paden;

•, verstoor de rust niet;

•, blijf van de bomen af, kerf er bijvoorbeeld geen namen in;

•, pluk geen bloemen;

•, gooi niets weg en laat niets achter wat er niet hoort op andere plaatsen dan die welke daarvoor bestemd zijn.

Algemeen: neem niets mee dan indrukken, laat niets achter dan uw voetafdruk!

Fotograferen en filmen in de natuur is aan geen enkele restrictie onderworpen.

10 prachtige bestemmingen in Bulgarije