Bulgarije

Swipe

Wintersport

Wie mocht denken dat Bulgarije het land is van eindeloze vlakten met bloeiende bloemen, een land met verstilde dorpen, kerken en kloosters, een land van zee met hagelwitte stranden, heeft gelijk. Degene die denkt dat het daarmee wel gezegd is heeft ongelijk. Bulgarije heeft uitstekende mogelijkheden om de wintersport in al zijn facetten te beoefenen. Oké, het is nog niet zo ontwikkeld als Zwitserland, Frankrijk of Oostenrijk, de mogelijkheden zijn nog niet zo uitgebreid en de après-ski is (nog!) wat minder uitbundig dan in Oostenrijk, Bulgarije gaat in de toekomst zeker meetellen en timmert op alle mogelijke manieren aan de weg om dat heel Europa te laten weten.

Momenteel is er een viertal gebieden waar de wintersporter terecht kan. Gebieden die sneeuwzeker zijn en waar, zowel de skiër, de langlaufer als de snowboarder alles van zijn of haar gading vindt. En, belangrijk genoeg om even te vermelden, de gebieden zijn uiterst kindvriendelijk, zowel wat de opvang als wat de mogelijkheden voor de kleine skiër betreft. Vandaar waarschijnlijk dat hele families met elkaar op de hellingen te vinden zijn die de wat geringere mogelijkheden daarbij voor lief nemen.

Bansko

Bansko is de nieuwste wintersportbestemming van Bulgarije. Misschien wordt het ooit de attractiefste, omdat Bansko en omgeving veel heeft dat een verblijf zeer aangenaam kan maken. Ondanks het feit dat de temperaturen er zeer draaglijk zijn, januari kent bijvoorbeeld een gemiddelde temperatuur van 1,9°C onder het vriespunt, valt er veel sneeuw en een sneeuwlaag van meer dan twee meter hoog is eerder regel dan uitzondering. Er bevinden zich twee skigebieden nabij Bansko: het lagergelegen Chalin Valog op een hoogte van 1100-1600 meter en het hogergelegen Shiligarnika dat zich op een hoogte tussen 1700 en 2500 meter bevindt. Beide gebieden zijn gelegen op de noordelijke hellingen van het Piringebergte. U kunt er, normaal gesproken, terecht tussen half december en eind maart/begin april.

Bansko is gelegen op een hoogte van 963 meter, de skigebieden tussen 1100 en 2500 meter. Het gebied is met stoeltjes- en sleepliften goed ontsloten. De 14 kilometer lange piste wordt goed bijgehouden, de afdalingen, waarvan de langste 2,6 kilometer lang is, zijn prima aangegeven. De hotels en pensions in de stad doen er alles aan om het de skiër naar de zin te maken. Cafés en barretjes bieden een aangename après-ski, kortom, Bansko doet er alles aan om in korte tijd net zo populair te worden als Borovets of het nabijgelegen Pamporovo.

Meer informatie: http://www.bulgariaski.com/bansko

Borovets

Zonder enige twijfel is dit het oudste vakantiegebied van Bulgarije. Al meer dan 90 jaar komen er mensen om van de omgeving te genieten. Aanvankelijk was het een gebied waar men vooral in de zomer naar toe ging. De koelte van de bergen met z’n prachtige meren was gemakkelijk bereikbaar voor de talrijke inwoners van Sofia. De laatste tientallen jaren heeft Borovets zich vooral als wintersportcentrum ontwikkeld. Het ligt zo’n 70 kilometer ten zuiden van Sofia en is over de weg, het gehele jaar door, uitstekend te bereiken.

Borovets is prima toegerust om de wintersporter alles te bieden wat men van een skigebied verwacht. Er zijn tientallen hotels, cafés en restaurants, de mogelijkheden voor après-ski zijn ongekend in vergelijking met andere wintersportgebieden in Bulgarije (hoewel die hun achterstand op dat terrein snel aan het inlopen zijn). De hotels (Borovets heeft nauwelijks ‘echte’ inwoners) liggen op een hoogte van 1300 meter en vanuit de plaats kan men in verschillende gebieden zo’n 150 dagen per jaar skiën, langlaufen of snowboarden. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor cross-country, skischansspringen en biatlon.

De liften kunnen per uur meer dan 10.000 mensen naar hogergelegen gebieden brengen, met uitzondering van topdagen zijn er nauwelijks wachttijden, zeker niet bij de stoeltjesliften naar Martinova Baraki en Sitnyakova Skala. Voor de gondelbaan naar Yastrebets zult u wel eens even wat meer geduld moeten hebben, maar dan wordt u ook in een tijd van 25 minuten, over een afstand van bijna 5 kilometer, naar zo’n 2500 meter hoogte getakeld.

In Borovets worden kampioenschappen georganiseerd, ondanks het feit dat het niet zo groot is als bijvoorbeeld Vitosha. Ook op de hogergelegen pistes zijn nog wat sleepliften die u naar een maximale hoogte van 2560 meter voeren. De totale lengte van geprepareerde skipistes bedraagt ruim 40 kilometer, de langst uitgezette afdaling is 6 kilometer, variërend van gemakkelijk tot zeer moeilijk. Langlaufers kunnen rekenen op 25 kilometer geprepareerde pistes. Het gebied is (tamelijk) sneeuwzeker van november tot eind april.

Meer informatie: http://www.bulgariaski.com/borovets

Pamporovo

Het zonnigste skigebied, maar ook het zuidelijkste in Europa, vindt u in Pamporovo aan de voet van de berg Snejanka, die deel uitmaakt van het Rhodopigebergte. Misschien is het ook wel het meest tot de verbeelding sprekende gebied, zoveel zon en zoveel sneeuw te midden van zoveel natuurschoon, tref je bijna nergens. Op een hoogte die varieert tussen 1450 en 1926 meter zijn alle mogelijke pistes uitgezet in vrijwel alle categorieën.

Vanaf de top van de Snejanka, eenvoudig bereikbaar met een van de liften welke per uur ruim 4000 mensen naar boven kunnen brengen, kunnen beginners en gevorderden over een lengte van ongeveer 3,5 kilometer weer afdalen. Dat hoeft niet rechtstreeks, in totaal is er bijna 20 kilometer goed geprepareerde skipiste voorhanden. Het klimaat in dit gebied is buitengewoon mild onder invloed van de Egeïsche Zee. Er is al even gesproken over de hoeveelheid zon die zich gedurende het winterseizoen (half december tot half april) maar liefst 120 dagen laat zien. Bij een gemiddelde temperatuur in januari, de koudste maand, van ongeveer 3°C onder nul ligt er toch gemiddeld bijna 1,5 meter sneeuw! Pamporovo is zonder twijfel de beste keuze voor mensen die een sneeuw- en zonzekere wintervakantie willen, te midden van schitterend natuurschoon met dorpjes in de omgeving die een keur aan culturele schatten bieden waarom Bulgarije ook gedurende andere seizoenen geliefd is.

Meer informatie: http://www.bulgariaski.com/pamporovo

Vitosha

Het gebied ligt vlak bij Sofia, op de oostelijke hellingen van Cherni Vrâh. Overal in de stad kun je het gebied zien liggen, de toppen zijn van het vroege najaar tot in het late voorjaar bedekt met sneeuw. Het is het hoogste wintersportgebied van Bulgarije en men zegt dat er een halfjaar wintersportmogelijkheden zijn. In elk geval ligt er in december sneeuw en men kan er tot laat in het voorjaar terecht. Alles in de drie skigebieden die Vitosha omvat: Aleko, Konyarnika-Vetrovala en Zlatni Mostove (die zich in elkaars nabijheid bevinden en doorgaans als één gebied worden beschouwd) en Tintyava, is er dan in vol bedrijf.

Er is ongeveer 300 kilometer skipistes en langlaufloipes, er zijn vele mogelijkheden om toertochten en afdalingen te maken. Er is een speciale piste, 2800 meter lang en 50 meter breed waarop (internationale) wedstrijden worden gehouden. In totaal is er een gebied van bijna 30 kilometer dat door de Internationale Skifederatie is aangewezen om er internationale kampioenschappen te houden. Het gebied, in hoogte variërend van 1650 tot 2300 meter, is ontsloten met gebruikmaking van enkele gondelbanen, stoeltjesliften en sleepliften.

Meer informatie: http://www.bulgariaski.com/vitosha

10 prachtige bestemmingen in Bulgarije