Bulgarije

Swipe

Douane- en grensformaliteiten

Aankomst

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een Europese identieteitskaart. Bij verlies of diefstal dient u dit persoonlijk te melden bij de ambassade in Sofia. Zij zorgen ervoor dat u Bulgarije weer kunt verlaten. Voor een verblijf dat langer dan 90 dagen duurt heeft u een visum nodig.

Eigendommen met een waarde hoger dan 8000 leva dienen bij de douane te worden gemeld.

Als u met de auto komt let er dan op dat niet alle grensovergangen 24 uur per dag geopend zijn. Op de volgende wegen is de doortocht in elk geval dag en nacht mogelijk: vanuit Roemenië: de E76/E85 van Boekarest naar Rousse; de E79 vanuit Craiova via Calafat naar Vidin; vanuit Joegoslavië: de E80 tussen Niæ en Sofia; vanuit Macedonië: de E871 tussen Skopje en Kyustendil; vanuit Griekenland: de E79 tussen Séres en Sadanski; vanuit Turkije: de E85 tussen Istanbul via Edirne naar Harmanli.

Alle grensovergangen waar internationale treinen passeren zijn dag en nacht opengesteld.

Invoerbepalingen

Het in- of uitvoeren van Bulgaars geld is toegestaan, aan de in- en uitvoer van buitenlandse valuta zijn geen restricties verbonden. Is het bedrag dat u in- of uitvoert echter hoger dan de tegenwaarde van 8.000 leva, dan moet dit bij de douane gemeld worden. Voor uw terugkeer kunt u het overgebleven geld tegen een redelijke koers weer terugwisselen, ook in euro’s. Men kan u vragen naar het aankoopbewijs en in sommige gevallen dient u zich met uw paspoort te legitimeren. U kunt niet meer geld uitvoeren dan u bij aankomst aangaf.

Omdat Bulgarije is toegetreden tot de EU zijn er nauwelijks beperkingen voor wat betreft in- of uitvoer van tabak of alcohol voor persoonlijk gebruik.

De uitvoer van kunstvoorwerpen en antiek, alsmede voorwerpen gemaakt van dierlijk materiaal is aan strenge bepalingen gebonden. Raadpleeg, voordat u iets in een van deze categorieën aanschaft, een ter zake kundige. Dat is niet altijd in de eerste plaats de verkoper!! Artikelen die behoren tot de persoonlijke uitrusting van de toerist zijn uiteraard volkomen vrij van bepalingen.

Bagage

Als u per vliegtuig het land bezoekt, dient u rekening te houden met een maximumbagagewicht vastgesteld door de luchtvaartmaatschappij die u vervoert. Doorgaans zal dit 20 kg per persoon zijn. Vooraf informeren.

Reisdocumenten

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een Europese identieteitskaart. Bij verlies of diefstal dient u dit persoonlijk te melden bij de ambassade in Sofia. Zij zorgen ervoor dat u Bulgarije weer kunt verlaten. Voor een verblijf dat langer dan 90 dagen duurt heeft u een visum nodig.

Vertrek

Waardevolle zaken die u bij binnenkomst aangaf moeten opnieuw worden gemeld, zodat kan worden vastgesteld dat u ze niet (zonder dat daarvoor invoerrechten betaald werden) in het land heeft achtergelaten.

Vergeet niet om bij het verlaten van het land uw geld terug te wisselen bij de bank op het vliegveld (slechte koers!) of aan de grens. Houdt er ook rekening mee dat u op het vliegveld nauwelijks met leva kunt betalen, vrijwel alle artikelen worden afgerekend in euro.

Visum

Voor personen die de Belgische of Nederlandse nationaliteit hebben is bij een korter verblijf dan 90 dagen geen visum vereist. Een geldig paspoort of een Europese identiteitskaart volstaat.

10 prachtige bestemmingen in Bulgarije