Bulgarije

Swipe

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer is in Bulgarije uitstekend geregeld en is naar verhouding met onze landen zeer goedkoop. Het busnet brengt u overal, redelijk comfortabel en bovendien aardig op tijd. Voor het reizen met de trein heeft u wat meer incasseringsvermogen nodig. Voor kortere afstanden zijn taxi’s het aangewezen vervoermiddel.

Kijk ook bij 'Wegen en verkeer'.

Bootverbindingen

Bulgarije is geen echte zeevarende natie en evenmin gezegend met grote bevaarbare rivieren. Vanuit Varna kan men met de ferry naar Odessa en Istanbul. Omdat de Donau over grote lengte de noordgrens vormt zult u daar geen oeververbindingen die onderhouden worden door middel van veerdiensten aantreffen, wel verbindingen tussen plaatsen aan de Donau aan Bulgaarse zijde.

Busverbindingen

In het land is een uitgebreid net van goede busverbindingen. Zowel vanuit België als vanuit Nederland worden rechtstreekse busverbindingen met Sofia onderhouden.

Men heeft de verbindingen tussen de belangrijkste steden sterk verbeterd. Deze langeafstandsbussen zijn zeer comfortabel, voorzien van airconditioning en vele hebben zelfs een steward(ess) aan boord die (tegen betaling) drankjes serveert.

Spoorwegen

Het spoorwegnet in Bulgarije is weliswaar uitgebreid, de dienstregeling wordt niet altijd even stipt nagekomen. Er zijn twee klassen, reizen in een tweedeklas- coupé wordt voor buitenlanders afgeraden. De wagons zijn ook niet altijd even schoon.

Als u vanuit België of Nederland met de trein naar Sofia zou gaan dan is dan Istanbul-Express wellicht een optie. U kunt opstappen in München. Of de beroemde Oriënt-Express? Opstappen in Parijs.

Taxi’s

Het taxivervoer is geregeld zoals u dat thuis gewend bent. U vindt taxi’s op alle daarvoor aangewezen plaatsen. Taxichauffeurs bieden hun diensten aan als u langs zo’n taxistandplaats loopt of stoppen langs de kant van de weg om u hun diensten aan te bieden.

Taxi’s zijn voorzien van meters en dikwijls wordt de kilometerprijs of prijs per eenheid zichtbaar achter een der ruiten opgehangen. Als dat niet het geval is moet u prijsafspraken maken. Over het algemeen liggen de prijzen lager dan bij ons, tenzij u een taxi neemt vanaf het vliegveld.

Taxi’s zijn herkenbaar aan de gele kleur, de zwarte blokband aan de zijkant onder de ruiten en het bordje NFRCB op het dak.

10 prachtige bestemmingen in Bulgarije