Bulgarije

Swipe

Sport en recreatie

Hengelsport

Sommige mensen kunnen het niet laten, anderen gaan speciaal naar Bulgarije om te vissen. Aan de kust en in de vele wateren is dat dan ook volop mogelijk. Soms worden excursies aangeboden, met name aan de Zwarte Zeekust. U kunt op eigen gelegenheid op de meeste plaatsen vissen, maar u kunt daar een vergunning voor nodig hebben. Hengels zijn, met uitzondering van excursies voor zeevissen, nauwelijks te huur. Raadpleeg de receptie van uw verblijf, wandel langs de haven of raadpleeg de plaatselijke autoriteiten.

Jagen

Bulgarije kent een lange traditie als het om de jacht gaat. Er mag echter alleen gejaagd worden op daarvoor aangewezen plaatsen en onder toezicht van de daarvoor aangestelde wildbeheerders. Deelname aan een jachtpartij is duur en wilt u een ‘jachttrofee’ mee naar huis nemen dan moet u denken in vele euro’s. Eventueel bespreken kan het beste vanuit België of Nederland gebeuren.

Neemt u uw eigen jachtgeweer mee dan dient dit aan de grens aangegeven te worden waarbij u een uitvoervergunning nodig heeft. U heeft sowieso uw nationale jachtakte nodig en u moet kunnen bewijzen dat u verzekerd bent tegen schade aan derden tijdens de jacht.

Naaktrecreatie

Nog niet zo lang geleden werden naaktrecreanten aan de Zwarte Zee door de politie opgepakt en (naakt!) naar het politiebureau afgevoerd. Vandaag de dag gaat men heel wat toleranter om met deze groep recreanten en aan naakt zonnen neemt niemand meer aanstoot als het op een rustig stuk strand gebeurt.

Inmiddels zijn er langs de gehele Zwarte-Zeekust al diverse hotels en resorts die zich specifiek op naaktrecreatie richten.

Strandrecreatie

De Zwarte Zeekust is goed ontwikkeld als het gaat om strandrecreatie. Het Goudstrand nabij Varna en het Zonnestrand ten noorden van Bourgas zijn ingericht om het de meest verwende strandgast naar de zin te maken. Het strandseizoen loopt van half mei tot half oktober.

Zowel de buitentemperatuur als de temperatuur van het zeewater kan bij de aanvang van het badseizoen nog aan de lage kant zijn. Maar, met een beetje geluk is het tot begin november goed toeven aan de kust.

Topless zonnen is algemeen ingeburgerd, naaktrecreatie is slechts op bescheiden schaal mogelijk, maar de meeste grotere resorts hebben een stukje strand gereserveerd voor naturisten.

Zonnebaden

Op de terreinen van de hotels en de campings en op de daarbij behorende stranden is topless zonnen niet abnormaal. Naaktrecreatie is wat minder algemeen.

Zwemmen

De kwaliteit van het water van de zwembaden bij hotel of camping wordt regelmatig gecontroleerd. Het zeewater is helder en, met uitzondering van de directe omgeving van steden en industriegebieden, schoon.

Ziet u aan de kust bij een hotel of resort een blauwe vlag dan hoeft u zich geen zorgen te maken over de kwaliteit van het zwemwater, een blauwe vlag is de internationale erkenning voor schoon zwemwater.

10 prachtige bestemmingen in Bulgarije