Bulgarije

Swipe

Wegen en verkeer

Alcohol en verkeer

De voorschriften zijn duidelijk, de straffen hoog. Het gebruik van alcohol en rijden gaan niet samen. Als u wordt aangehouden en getest, dient het alcoholpromillage in uw bloed lager dan 0,5 te zijn.

Autohuur

In alle grotere plaatsen zijn de bekende autoverhuurbedrijven (Avis, Hertz, e.d.) gevestigd. Ook via een hotel of camping en natuurlijk bij aankomst op de luchthaven is autohuur mogelijk. U kunt bij de meeste autoverhuurbedrijven met uw creditcard betalen, bij sommige is het zelfs de enige mogelijkheid.

Het is mogelijk om vooraf online in Bulgarije een auto te huren. Vaak is dit goedkoper dan het huren ter plaatse. U kunt vooraf een prijsopgave aanvragen. Via Google (autohuur Bulgarije) krijgt u een uitgebreid overzicht.

Benzine en LPG

Bij de benzinestations kunt u de normale benzinesoorten kopen. Diesel is eveneens overal voorhanden. LPG kan in een enkel geval wat moeilijker liggen. Doorgaans, maar dat wordt steeds minder, liggen de pompen voor gas apart, ze zijn herkenbaar aan de mededeling: FDNJUFP. De benzinepompen zijn geopend tussen 07.00 en 20.00 uur. Langs de snelweg en sommige pompen in grotere steden bieden een 24-uurs service. De prijs van de benzine en van LPG is beduidend lager dan die in België of Nederland.

Bewegwijzering

Langs de grote wegen gaat het nog wel, zodra u in het binnenland of in een stad terechtkomt laat men de weg die u moet volgen vaak aan uw eigen fantasie over. Veel vragen dus. Buiten de grote wegen en de aanwijzing naar kleinere plaatsen vindt plaats in Bulgaars schrift. In de steden van enige omvang kunt u het beste een taxichauffeur vragen u op de goede vervolgweg te zetten. Ze zijn aan dit soort zaken gewend en loodsen u in no time door de stad.

Glazenwassers

In de steden zult u vaak jochies aantreffen die, bij stoplichten, aanbieden uw autoruiten te reinigen. Het kost u ongeveer 20 stotinki.

Let op: als u het niet wilt knikt u ja! In de meeste gevallen zullen ze zich weinig van een weigering aantrekken, maar als u weigert af te rekenen heeft u zomaar een kras in uw lakwerk.

Maximumsnelheden

Net als bij ons wordt in Bulgarije onderscheid gemaakt tussen de bebouwde kom, de gewone doorgaande wegen en de autosnelwegen. Tenzij anders is aangegeven is de maximumsnelheid in de bouwde kom 50 km/h, op de doorgaande wegen 90 km/h (vrachtauto’s, bussen en motoren 80 km/h) en op de autosnelweg 120 km/h (vrachtauto’s bussen en motoren 100 km/h. Er wordt intensief gecontroleerd.

Parkeren

In de steden, met uitzondering van Sofia, is parkeren meestal geen probleem, vooropgesteld dat u uw auto op een bewaakte parkeerplaats achterlaat (een aanrader, buitenlandse kentekens oefenen een bijzondere aantrekkingskracht uit). Foutparkeren leidt, zeker in de steden, tot een wielklem of, hoofdzakelijk in Sofia, tot het wegslepen van het betreffende voertuig en ook hierbij hebben buitenlandse kentekens voorrang.

Mocht het u overkomen: in Sofia vindt u uw auto weer terug en kunt u deze tegen betaling afhalen op de gemeentelijke parkeerplaats nabij het nieuwe Hilton hotel.

Rijbewijs

U heeft geen internationaal rijbewijs nodig. Uw Belgisch of Nederlands rijbewijs is ook in Bulgarije geldig.

Tol

Het wordt op vele plaatsen aangegeven: op de Bulgaarse wegen is een vignet verplicht. De vignetten zijn te koop bij alle grensovergangen en bij de benzinestations van Lukoil, Petrol, Shell of OMV.

De geldigheidsduur van een vignet bedraagt een week (5 euro), een maand (13 euro) of een jaar 34 (euro). Genoemde prijzen gelden voor 2013.

Verkeersboetes

De Bulgaarse politie controleert op veel plaatsen en inventief. Voor te snel rijden, het op de voorbank rijden zonder gordel, het rijden onder invloed, het niet bij u dragen van de vereiste documenten of het weigeren uw medewerking aan een onderzoek te verlenen, levert zonder pardon een boete op (en soms een ontzegging van de rijbevoegdheid) die ter plekke afgerekend dient te worden.

Verkeersinformatie

De toestand op de Bulgaarse wegen is nog niet zodanig dat er een landelijk verkeersinformatiesysteem nodig is. Langs de autosnelwegen zijn ‘praatpalen’, helaas ontbreekt de ooit ertoe behorende telefoon in de meeste gevallen. Een mobieltje is bij pech onderweg dan ook een noodzaak. Er is een 24-uurs dienst bij pech: u belt 1286.

Wegenkaarten

Bij de tankstations, in de boekwinkels in Bulgarije en in veel kiosken in de toeristengebieden zijn goede wegenkaarten voorhanden. Wegenkaarten van Bulgarije zijn ook in België en Nederland verkrijgbaar. U gaat ervoor naar de betere boekhandel. Let altijd op de datum van uitgifte.

Zebrapad

Ga er niet van uit dat het verkeer stopt bij de nadering van een voetgangersoversteekplaats. Als u zelf rijdt is dat wat ingewikkeld. Hoewel voetgangers op een zebrapad voorrang hebben zijn ze er niet aan gewend dat ze dat ook inderdaad krijgen. Zit u in een file in de stad, blijf dan zo dicht mogelijk achter uw voorganger (op remafstand uiteraard) en kijk wat er gebeurt voor u. Rijdt u vooraan in een file dan kunt u het beste letten op het gedrag van de voetganger.

Anticiperen is dus hier het toverwoord. Mocht u iemand aanrijden op een beveiligde oversteekplaats dan heeft u een probleem!

10 prachtige bestemmingen in Bulgarije