Cambodja

Swipe

Economie

Door de vele moeilijke jaren die Cambodja achter de rug heeft, heeft de economie in het land vrijwel stilgestaan. Grote delen van de bevolking doen aan zelfvoorzienende landbouw. Totdat de Rode Khmer aan de macht kwamen was het land redelijk zelfvoorzienend, maar na het rampzalige bewind van de Rode Khmer waar alle intelligentsia werd uitgeroeid kwam het land tot stilstaand en zo ook de economie. De 74% van de bevolking die werkzaam is in de landbouw leeft vooral van rijst, kippen en runderen. Overige producten uit Cambodja zijn onder meer rubber en mangaan. Fe vaak illegale houtkap zorgt voor timmerhout en is een exportproduct. Helaas wordt veel onvervangbaar tropisch regenwoud omgekapt.

Vaststaat dat de bevolking die nu al in de dienstensector werkt snel zal stijgen. Ook kunnen we er van uitgaan dat de zwak ontwikkelde industrie van Cambodja te maken gaat krijgen met vestigingen van multinationale bedrijven. Voorwaarde is dan wel dat de corruptie zoveel als mogelijk is wordt uitgebannen. De textielindustrie en andere arbeidsintensieve industrieën, zoals de schoenindustrie groeien snel, met name omdat op de arbeidskosten moment in al landen als China en India hard stijgen, terwijl Cambodja voor dit soort industrieën een super laaglonenland is, evenals Birma. Omdat er relatief vrij veel internationaal toezicht is in Cambodja zijn er maar weinig textielfabrieken te vinden die de bevolking daadwerkelijk uitbuiten. Al zijn de lonen zeer laag. Het gemiddelde inkomen in Cambodja is € 200,- per maand en voor de arbeiders in de textielfabrieken nog aanzienlijk lager.

De belangrijkste industrie op dit moment is het toerisme. Niet minder dan een miljoen toeristen uit het Cambodjaanse buitenland bezoeken het land, een aantal dat nog steeds groeit. Als u Angkor Wat in het noorden bezoekt, dan zal het u opvallen hoeveel Chinezen, Japanners en andere Aziaten Cambodja met een toeristisch bezoek vereren.

10 prachtige bestemmingen in Cambodja