Cambodja

Swipe

Geografie

Het heeft een oppervlakte van ruim 181 duizend vierkante kilometer en is 4,4 keer zo groot als Nederland en 5,9 keer zo groot als België (11°33' N.B. - 104°55' O.L.). Op dit moment wonen er ongeveer 15 miljoen mensen in Cambodja, 2miljoen van hen wonen in de hoofdstad Phnom Penh. De bevolkingsdichtheid, 85 inwoners per vierkante kilometer, is dan ook veel lager dan de Nederlandse (ongeveer 550 mensen per km²).

In de uiterste zuidoostelijke punt van het vaste land van Azië ligt Cambodja. Het ten westen van Cambodja gelegen Thailand en Vietnam in het oosten vormen voor een belangrijk deel de grenzen van Cambodja. De noordelijke grens wordt voor een belangrijk deel gevormd door het langgerekte Laos. In het zuiden vindt u de Golf van Thailand.

Het meer Tonlé Sap

In het vlakke, maar aantrekkelijke landschap van Cambodja staat het meer Tonlé Sap centraal. Dit meer heeft een oppervlakte dat varieert van 2.500 km² tot maar liefst ruim 12.000 km². Het verschil in omvang heeft te maken met de afwatering van het meer. Normaal gebeurt dit door de TonléSaprivier, maar in de periode mei tot en met oktober is er teveel water. Het afwateringswater komt dan via andere riviertjes weer terug in het meer. Hierdoor overstromen grote delen laagvlakte.Als u in deze periode over het meer vaart, dan zult u grote aantallen dorpen op palen in het water zien liggen. Anderen wonen in deze periode in hun boten.

Rondom het meer ligt een enorme vlakte met voornamelijk savannes. De rand van deze vlakte wordt gevormd door een aantal relatief lage bergketens. In het noorden ligt de Dong Rak keten met toppen die tot een hoogte van ongeveer 1000 meter reiken. Ten zuiden van de vlakte ligt het gebergte van Cardamom. Hier vindt u de hoogste berg van Cambodja: de Phnum-Aoral (1813m.). Op de berghellingen, waar veel neerslag valt, strekken zich uitgestrekte tropische regenwouden uit.

De Mekong en de kusten

In het zuiden van Cambodja vindt u een kustlandschap dat met name bestaat uit bergketens en rotsachtige kustlijnen. De relatief vlakke kuststreken beschikken over aantrekkelijke zandstranden. Het is hier heerlijk toeven omdat de temperatuur van het water in de Golf van Thailand reltief warm is. De vlakten waar de stranden liggen, zijn in het algemeen niet breed en worden op een aantal plaatsen onderbroken door afgeronde rotspartijen.

Verder vindt u in de Cambodjaanse delta natuurlijk een zeer uitgebreid stelsel van rivieren. De grootste is de beroemde Mekong die ook door China en Vietnam stroomt, alwaar de Mekong uitmondt in de Grote Oceaan.

Rondreizen

Groepsrondreis Laos/Cambodja

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Laos en Cambodja worden veel optionele wandel- en fietstochten aangeboden. We overnachten in hotels die variëren van...

v.a. 2799.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Cambodja