Cambodja

Swipe

Planten- en dierenwereld

Planten

Als gevolg van de onregelmatige en verspreide regenval beschikt Cambodja over een uiteenlopende plantengroei. Op de hooggelegen plateaus en de berghellingen zijn grote stukken regenwoud. Net zo bijzonder zijn de Mangrovebossen aan de kust. De bomen in deze bossen hebben hun wortels boven de grond liggen. Den mangrovebossen vormen een ideale broedplaats voor talrijke soorten watervogels.

Landinwaarts, op de droge laaglanden, vindt u de savannes. Daarnaast is er als een soort uitloop van de regenwouden veel open loofbos op de vlakten. In een aantal droge gebieden komt u bamboe tegen. En natuurlijk ziet u overal bananenbomen (dit zijn eigenlijk planten!) en kokospalmen.Andere boomsoorten zijn ebben, rozenhout, rubberplanten en teak.

Dieren

Door de verscheidenheid aan landschappen die u in Cambodja vindt hebben tal van diersoorten een leefplek kunnen vinden in Cambodja. De tempels en ruïnes van de oude stad Angkor Wat herbergen bijzondere reptielen, waaronder de bloedzuigerhagedis. Deze dankt zijn naam aan het feit dat hij tijdens gevechten en in paringstijd een rood hoofd krijgt van de inspanning, zoals ook andere diersoorten. Ook pythons kunt u tegenkomen tijdens een bezoek aan Angkor Wat. Deze pythons kunnen wel 10 meter lang worden. Maakt u zich echter geen zorgen de bewakers van de tempels en de aanwezigheid van mensen zorgt er voor dat de pythons zich overdag terugtrekken in de wouden.

Op de laaglanden van Cambodja grazen runderen. Naast de bekende waterbuffel graast hier de gaur. Met een schouderhoogte van twee meter is dit het grootste rund in Azië. Deze door de mens gefokte runderen vallen af en toe ten prooi aan de roofdieren. Tijgers, beren en incidenteel luipaarden zijn voor de andere zoogdieren gevaarlijke jagers. Helaas zijn het de menselijke jagers die de grootste bedreiging vormen voor deze machtige zoogdieren. De tijger wordt allengs zeldzamer en zeldzamer.Andere diersoorten zijn onder meer de banteng, herten en olifanten.

10 prachtige bestemmingen in Cambodja