Chili

Swipe

Chili

Chili betekent in de taal van de oorspronkelijke inwoners 'land waar de aarde ophoudt', een toepasselijke naam voor het land aan de punt van Zuid-Amerika. Als een smalle sliert van maximaal 150 kilometer breed, strekt Chili zich ruim 4000 km lang uit langs de Grote Oceaan; geen kaart kan dit land op één blad afbeelden. Alleen al door z'n lengte is Chili een land van uitersten: de overweldigende natuur van dit land varieert van de extreem droge Atacamawoestijn, zoutmeren en hoogvlaktes in het noorden tot regenwoud en ijskappen in het zuiden. Overal in dit dunbevolkte land overheerst de imposante natuur. Vooral de wildernis van het mythische Patagonië is een droomgebied voor avontuurlijke reizigers en onderscheidt Chili van de overige Zuid-Amerikaanse landen. Het immense, 7000 m hoge Andesgebergte, dat met duizenden vulkanen ononderbroken de Chileense grens vormt, maakt van Chili een eenheid ondanks de enorme afstanden en verschillen.

Chili is meer dan natuur alleen en bij aankomst in de bruisende metropool Santiago ontdek je een zeer vriendelijke en gastvrije bevolking, die met recht een smeltkroes van volken en culturen te noemen is. Chili maakt een vrij Europese indruk, door het relatief hoge ontwikkelingspeil, en zijn bevolking die niet alleen wortels heeft in de oorspronkelijke indiaanse bevolking, maar grotendeels van Spaanse en andere Europese afkomst is. Nog steeds leven in Chili drie grote inheemse bevolkingsgroepen: Aymaras en Atacameños in het noorden en Mapuches in het zuiden. Ook de bewoners van Paaseiland (dat deel uitmaakt van Chili) dragen bij aan deze kleurrijke samenleving.

Chili's 15 miljoen inwoners zijn zeer ongelijk over het land verdeeld: de meerderheid woont in de relatief kleine Centrale Vallei in het midden van Chili, waarvan 5 miljoen mensen samengepropt leven in de hoofdstad Santiago. Door de slechte ontwikkeling van de landbouw is de toeloop naar de steden de vorige eeuw enorm geweest, zodat daar nu 80% van de Chilenen woont, en er aan de rand van veel steden grote krottenwijken zijn ontstaan. Buiten de steden is Chili dunbevolkt. Alleen de regio's Araucanía en Los Lagos (met de Mapuchebevolking) hebben een grote agrarische bevolking met 23 en 13 inwoners per km2. De Patagonische regio's Aisén en Magallanes vallen op door hun leegte en zeer lage bevolkingsdichtheid van minder dan 1 inwoner per km2. In de vijandige zoutvlaktes en woestijnen van het noorden wonen tegen de verwachting in nog vrij veel mensen, zij het zeer geconcentreerd in kuststeden en mijnstadjes, of verspreid over de Altiplano (Aymara-indianen).

Chili heeft een bewogen verleden. Mensen hebben al duizenden jaren de meest extreme gebieden bewoond. Behalve voorvaderen van de huidige inheemse volken bewoonden Inca's, Diaguita's en Chonos-indianen de woestijnen van het noorden, en Tehuelches, en Vuurland-indianen het barre zuiden. Rotstekeningen, mummies, forten, koloniale kerken en verlaten mijnsteden getuigen in het hele land van de invloed van prehistorische volken, Inca's, Spaanse conquistadores en kolonisten. Chili is een eldorado voor archeologen en heeft een aantal unieke archeologische musea.

Ondanks de bizarre topografie is Chili een makkelijk land om in te reizen. Met een efficiënt openbaar vervoer, een goede hygiëne, stabiele economie, relatieve welvaart en grote veiligheid steekt Chili gunstig af tegenover een aantal buurlanden. Al deze aspecten maken van Chili een ideale reisbestemming.

 

Foto Onze Chili expert
Onze Chili expert

AUTEUR HENK FILIPPO

Henk Filippo trok in 1989 voor het eerst naar Chili. Hij was meteen ‘verkocht’ aan dit spectaculaire land met zijn symphatieke bevolking, kleurrijke woestijnen, vulkanen van het Andesgebergte en de wildernis van Patagonië.  Hij heeft zijn jarenlange reis- en wandelervaring in Chili verwerkt op deze website en in zijn reisgids over Chili.  Op zijn website www.henkfilippo.nl vindt u meer informatie over zijn reizen en reisgidsen.

10 prachtige bestemmingen in Chili