Chili

Swipe

Kunst en cultuur

Chili's culturele traditie is sterk geworteld in de Europese cultuur, met sterke Noord- en Zuid-Amerikaanse invloeden (vooral muziek, schilderkunst, theater en literatuur). Daarentegen vertonen dans, populaire en folkloristische muziek en kunstnijverheid sterke invloeden van Chili's indiaanse culturen. Santiago is het culturele centrum van Chili; hier bevinden zich alle belangrijke bibliotheken, musea, galerieën, concertzalen en theaters.

Kunstenaarsverzet tijdens de dictatuur

Het maatschappelijk belang van kunstenaars is in Chili door de voormalige dictatuur essentieel anders dan in Europese landen. Door de stringente censuur op de officiële media onder Pinochet werden de musici, artiesten en andere kunstenaars de stem van het verzet. Door middel van 'sociaal theater', liederen en beeldende kunst lieten zij hun protest horen tegen de onderdrukking, vaak met gevaar voor eigen leven. Vele kunstenaars zijn dan ook gevlucht naar het buitenland, waaronder Nederland. Echter, sinds de democratie haar intrede heeft gedaan is die politieke rol grotendeels verdwenen. Veel kunstenaars zijn teruggekeerd naar Chili, en hun kunst is nu weer 'gewoon' geworden.

Volksmuziek en folklore

Chilenen houden van feesten en dansen, en tonen buitenlanders graag hun nationale dans: de 'cueca', een 'veroveringsdans' die met veel verve wordt uitgevoerd. Op feesten wordt ook graag gezongen. Vraag maar eens naar het lied 'si vas para Chile' (als je naar Chili gaat). Populair geworden zijn de peña's (kelders), cafés waar populaire muziek wordt gespeeld.

Een van de belangrijke culturele bewegingen vlak voor en onder de dictatuur was de opkomst van volksmuziek van de 'nueva canción Chilena' ('het nieuwe Chileense lied'), met als belangrijkste vertegenwoordigster de zangeres Violeta Parra en de zanger Victor Jara. Deze zangers waren belangrijk voor de ontwikkeling van het 'nieuwe Chileense lied', dat snel populair werd en uiting gaf aan wat er onder het volk leefde (tegenover de traditionele 'folklore' van de Chileense elite). De zangers van het 'nieuwe lied' speelden een belangrijke rol in het verzet tegen de dictatuur.

Literatuur

Het relatief kleine Chili blinkt uit in zijn literatuur. Chileense schrijvers als Pablo Neruda, Gabriela Mistral en meer recentelijk Isabel Allende zijn over de hele wereld bekend en hun werk is in de meeste talen vertaald. Pablo Neruda en Gabriela Mistral zijn na de Tweede Wereldoorlog met de Nobelprijs voor literatuur onderscheiden, en waren beiden voor Chili actief in de buitenlandse diplomatieke dienst. Neruda verwierf in het buitenland vooral bekendheid door zijn morele steun aan Salvador Allende en de mystica/dichteres Gabriela Mistral heeft zich ingezet voor hulp aan kinderen over de hele wereld, en heeft veel gedaan voor de emancipatie van de vrouw van de Andesvolken. Veel mensen kennen ook Isabel Allende, nicht van de afgezette president, door haar beroemde roman over de Chileense coup, 'het huis met de geesten'. Ook andere Chileense auteurs zijn internationaal doorgebroken en hun boeken zijn deels in het Nederlands vertaald.

10 prachtige bestemmingen in Chili