Chili

Swipe

Lunch en diner

In Chili wordt 's middags en 's avonds warm gegeten, waarbij de lunch (almuerzo) als belangrijkste maaltijd geldt (vaste lunchmenu's of comidas corridas zijn meestal erg voordelig en bestaan vaak uit typische gerechten). Het avondeten wordt vrij laat gegeten en begint veelal pas rond 20.30-22.00 uur.

Veel maaltijden beginnen met soep, en twee typisch Chileense soepen worden vaak ook als hoofdgerecht gegeten: porotos granados, een soep met sperziebonen, pompoen, en maïs, soms gegeten met een biefstuk er bovenop; en de in grote delen van Chili algemene cazuela, een bord soep met een stuk vlees, kip, of vis en een aardappel, brok pompoen, maïs en rijst. De meestal erg goedkope en voedzame cazuela vormt vooral in de afgelegenere en armere gebieden van Chili het hoofdvoedsel. Bij een lang verblijf in de afgelegen gebieden van het noorden kon ik het menu vaak wel raden: … niet weer cazuela!

De meer dan 4000 km lange kust voorziet Chili van allerlei soorten vis en schaaldieren. Chilenen hebben een passie voor schaaldieren, en wie een sterke maag heeft kan een schotel mariscos bestellen in visrestaurants op lokale markten (de Mercado Central van Santiago, de Angelmo markt in Puerto Montt, en in vele kleine vissershaventjes). De populairste mariscos zijn: machas (een zwart schaaldier dat rauw gegeten wordt), camarones (garnalen), ostiones (st.-jacobsschelpen), mejiones (mossels), calamares (inktvis), en de beroemde centolla (kreeft). De bekendste zeevis in Chili is congrio (een soort kabeljauw), corvina (zeebaars) en leguado (tong); bestel je vis bij voorkeur a la plancha (gestoofd of gegrild). Vooral in het zuiden worden in de heldere meren en rivieren trucha (forel) en salmón (zalm) gekweekt. Gegrilde zalm is erg lekker.

Hoewel niet zo'n vleeseters als hun Argentijnse buren eten Chilenen graag vlees en worden veel buitenfeesten gevierd met een grote asado of barbecue, royaal begeleid met Chileense wijn. Speciale vleesrestaurants heten parilladas en hebben een grote grill, waarop alle soorten vlees worden geroosterd. Wie een parilla of asado completo bestelt krijgt een grote schaal met allerlei vleessoorten. Een gewone biefstuk heet lomo of bife de lomo; wie niet genoeg heeft aan de vaak royale steaks kan soms nog een speciale versie lomo a lo pobre (voor de arme) bestellen: met een uitsmijter erop. Kip is, net als in alle Zuid-Amerikaanse landen, enorm populair, vooral de onvermijdelijke pollo a la braso (kip van 't spit).

In Santiago en enkele andere steden zijn ook vegetarische restaurants. Maar ook in de meeste gewone restaurants zijn volop groentes en salades te krijgen. De populairste groente is tomaat, het hoofdingrediënt van de ensalada Chilena, een salade van ui en tomaat. Van avocado of palta worden ook heerlijke salades gemaakt, en palta vind je op vele snacks als hamburgers en broodjes. Een uitgebreidere salade of ensalada surtida, bevat vaak gekookte groenten als bloemkool, rodekool en wortel. Sla zelf tref je in restaurants niet vaak aan, in verband met risico's voor voedselvergiftiging. Veel gerechten bevatten aardappels, linzen en bonen, zoals in de typische porotos granados, en de al genoemde maïsgerechten humitas en pastel de choclos.

10 prachtige bestemmingen in Chili