Chili

Swipe

Bergbeklimmen/Andinisme

De hoge vulkanen van het noorden, de 7000 m hoge Aconcagua, de besneeuwde vulkanen van het merengebied, de imposante granietmassieven en de ijskappen van Patagonië vormen uitdagende doelen voor klimmers met de juiste ervaring en uitrusting. Klimmen (en trekken) in de meeste delen van Chili is probleemloos te organiseren, voor klimmen in enkele gebieden heb je toestemming nodig. In principe geldt dat voor alle ‘grensgebieden’, maar hier begint de verwarring want waar in de Andes ben je nu niet dicht bij de grens? In de praktijk loopt het beleid daarom nogal uiteen. Voor klimmen in de grensgebieden en op de ijskappen moet je toestemming aanvragen bij de Dirreción de Fronteras y Limites in Santiago (per e-mail, zie onder). Permits zijn in de meeste gevallen kosteloos, behalve voor de nationale parken (Torres del Paine). Onderstaand de belangrijkste klimgebieden (en eventueel afwijkende regels):

De meeste vulkanen van het Grote Noorden (regiónes I en II) kun je zonder toestemming beklimmen; maar voor de Ojos del Salado en bergen op de grens daar in de buurt (región III) heb je toestemming nodig van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Naar sommige vulkanen, zoals de Licancabur bij San Pedro de Atacama, worden georganiseerde beklimmingen aangeboden inclusief vervoer en gids.

In de berggebieden rond Santiago, het midden en zuiden van Chili is geen speciale toestemming nodig maar moet je je in de buurt van de grens vaak bij politie/douaneposten registreren, waarbij soms je paspoort wordt ingenomen (deels uit ‘bezorgdheid’ maar meestal meer vanuit de ‘cultuur van controle’ die in heel Zuid-Amerika heerst), zodat je dezelfde weg terug moet. Toestemming voor de beklimming van de Aconcagua (in Argentinië) is alleen in Argentinië (Mendoza) te regelen. De Aconcagua schijnt echter steeds vaker zonder de benodigde permit te worden beklommen.

Vulkanen van Araucanía en Meren-gebied: Lanin (hoogste), Llaima, Lon-quimay, etc: eenvoudig te organiseren, meeste bergen technisch niet zo moeilijk, gletsjeruitrusting soms nodig, geen permit nodig. Uitzondering vormen de Villarica en Osorno vulkanen, die mogen alleen met gids worden beklommen; tenzij je de parkwachters van je alpiene vaardigheden kunt overtuigen (voor Villarica minimaal bergsportinstructeur; voor Osorno is een goede uitrusting overtuigend genoeg).

Cochamó vallei en Pumalín: moeilijke routes op recent ontdekte ‘Big Walls’ , in zeer nat klimaat! (info: www.escalando.cl.)

Campo de Hielo Norte: toestemming nodig van CONAF (ligt binnen het nationale park Laguna San Rafael); verder controle van je uitrusting door CONAF (solo-klimmen niet toegestaan).

Campo de Hielo Sur; toegang via Chili of Argentinië (beste toegang vanuit Chaltén); in Chili zijn toestemmingen vereist wanneer je per schip wilt worden afgezet, of de grens oversteekt (bij Dirreción de Fronteras y Limites, zie onder).

Het nationale park Torres del Paine heeft eigen regels voor trektochten en klimexpedities: klimexpedities moeten minimaal 1 maand van tevoren toestemming aanvragen bij de CONAF en 800 USD entree betalen!

Informatie en websites

Dirreción de Fronteras y Limites, Bandera 52, 4e verd, Santiago, www.difrol.cl (permits).

CONAF: Avda. Bulnes 285 Oficina 501, Santiago, 92-3900000 of 2-3900208, www.conaf.cl.

Federación de Andinismo de Chile, Almirante Simpson 77, Santiago 92220888, www.feach.cl; open werkdagen 17.30—21.00 u. (bibliotheek en info over wandelen en klimmen in de Andes bij Santiago).

www.escalando.cl, mooie site met info over klimmen (lijst van nieuwe beklimmingen) en trekkings;

www.andeshandbook.cl, Spaanstalige website met overzicht van klimroutes en bergen in Chili;

10 prachtige bestemmingen in Chili