Chili

Swipe

Geld: Valuta/Creditcards/Geldautomaten

Munteenheid/koers

De Chileense munteenheid is de Chileense peso (CLP), symbool $. Koers op 12-02-2014: 1000 Chileense peso = 1,32 euro (1 euro = 755 Chileense peso). Er zijn munten van 1, 5, 50 en 100 pesos, en biljetten van 500, 1000, 5000 en 10.000.

Geldautomaten

In alle grote steden zijn de meeste buitenlandse valuta te wisselen, maar het meenemen van contant geld uit Nederland is niet nodig. Geld opnemen met pinpassen (voorzien van logo’s ‘Maestro/Mastercard’ of giromaatpas met ‘Cirrus’-logo) kan in alle steden en grotere plaatsen bij diverse bankautomaten (‘cajero automáticos’); o.a. bij alle kantoren van de Banco de Chile. Bij aankomst op het vliegveld van Santiago kun je geld wisselen of pinnen. Let op!: diverse kleine plaatsen in Noord-Chili en Patagonië hebben nog geen bankautomaat.

Creditcards

Creditcards (American Expres, Mastercard, Visa) worden geaccepteerd bij reisbureaus, autoverhuurbedrijven, hotels en restaurants in heel Chili, en maken het meenemen van ‘travellercheques’ overbodig. Bij betalingen met creditcard moet u uw paspoort tonen. Met creditcards geld opnemen kan in Santiago bij American Express, Agustinas 1360 en Visa, op de hoek Morandé/Huérfanos.

Prijspeil en inflatie

Chili is een relatief goedkoop land, iets duurder dan buurland Argentinië, en een stuk goedkoper dan Nederland. De koers van de Chileense peso is de afgelopen jaren als gevolg van de economische crisis in buurland Argentinië sterk gedaald, waardoor het land een stuk voordeliger is geworden voor ons. Chili hoort daarentegen niet tot de echt goedkope Latijns-Amerikaanse landen als Ecuador en Bolivia. Wie op een zuinige manier rondreist, met gebruik van openbaar vervoer, overnacht in budgethotels en eet in goedkope restaurants kan van 25 à 40 euro per dag rondkomen. Wie meer uitgeeft leeft in Chili al snel ‘als God in Frankrijk’.

Opm.: prijzen in deze reisgids zijn gebaseerd op het prijspeil van 2005. Met een prijsstijging van 10% per jaar moet rekening worden gehouden.

10 prachtige bestemmingen in Chili