Chili

Swipe

Diefstal en gevaar

Chili is een van de veiligste, vriendelijkste en rustigste landen van Latijns-Amerika, en op straat voel je je zelfs als reiziger alleen zelden bedreigd. Vooral de landelijke gebieden in het zuiden van Chili zijn veilig. Sommige pensions hebben zelfs geen sloten op de deuren, een goed teken! Alleen sommige Chileense steden hebben te maken met een toegenomen criminaliteit. Het gaat meestal om kleine criminaliteit: vooral in Santiago (metro) en de mijnsteden van het noorden zijn zakkenrollers actief in het openbaar vervoer en op drukke pleinen. De dieven zijn zelden gewelddadig. Als maatregel heeft de politie in Santiago de bewaking van metro en drukke winkelstraten verhoogd (camerabewaking). Gevaarlijke plaatsen of situaties zijn in het reishandboek aangegeven bij de stadsbeschrijvingen met ‘waarschuwing’.

Een aantal voorzorgsmaatregelen kan helpen vervelende situaties te voorkomen:

• Neem zo min mogelijk contant geld mee; draag een geldriem of stop geld en waardepapieren in een ingenaaide broekzak; vul een aparte portemonnaie telkens met kleine hoeveelheden geld.

• Grote geldbedragen, cheques en waardevolle spullen kunnen in vrijwel elk hotel worden afgegeven aan de balie, waar ze in een kluis worden bewaard (elke buitenlander moet overigens wel altijd een paspoort bij zich dragen).

• Draag op reis zo min mogelijk losse tassen; hang tassen of camera’s niet om de rugleuning van een stoel; stop dure camera’s in een onopvallende tas.

• Let extra op bij grote mensenmassa’s.

• Laat een huurauto ‘s nachts in de steden niet onbeheerd buiten staan, maar zet hem in een bewaakte stalling of bij je hotel.

Neem bij diefstal of problemen contact op met de politie, ‘Carabineros de Chile’ (alarmnummer: 133, of algemeen alarmnummer: 111), en met je ambassade. Probeer in Chili (in tegenstelling tot andere Zuid-Amerikaanse landen) geen carabineros of douanebeambten om te kopen!; daar zijn ze zeker niet van gediend. Bij diefstal of verlies van American Express travellercheques moet je contact opnemen met de politie en American Express in Santiago, 96993919.

10 prachtige bestemmingen in Chili