Chili

Swipe

Fietsen

Fietsen (vooral met ‘mountainbike’) is in Chili steeds populairder geworden, vooral onder Europese en Noord-Amerikaanse bezoekers (sommigen leggen het 4000 km lange land per fiets af als onderdeel van de monsterrit Alaska-Vuurland!). De meeste hoofdwegen, waaronder de door heel Chili lopende ‘Panamericana’, zijn geasfalteerd, maar sommige trajecten zijn erg druk en daarom voor fietsers minder geschikt. De vele onverharde alternatieve wegen en zijwegen maken Chili echter een prima land voor tochten per mountainbike. Je kunt je eigen fiets met het vliegtuig meenemen, en binnen Chili kun je je fiets vrij gemakkelijk in de trein of onderin de bus meenemen. Tegenwoordig zijn op steeds meer plaatsen in Chili ook fietsen te huur. Voor fietstochten in het noorden of in Patagonië is het meenemen van een kampeeruitrusting noodzakelijk, in het merengebied is telkens op dagafstand onderdak te vinden. Voor informatie over fietsen in Chili kun je contact opnemen met de fietsersorganisatie “Furiosos Ciclistas” in Santiago (www.furiosos.cl).

De uitgestrekte woestijnen van het Grote Noorden zijn minder geschikt om te fietsen, vanwege de droogte en de enorme afstanden, en het feit dat je vaak gebonden bent aan het volgen van de drukke Panamericana. De directe omgeving van San Pedro de Atacama is echter voor mountainbikes geschikt, en fietsen zijn hier te huur. De rit Arica-Lauca-Isluga-Iquique moet als mountainbike-tocht erg mooi zijn, maar is zwaar vanwege de grote hoogte.

Araucanía en het merengebied zijn voor fietstochten het meest geschikt, vanwege de afwisselende en kleinschaliger landschappen en het vrij dichte net van rustige (meestal onverharde) wegen. Fiets vanwege de vele onverharde wegen en zijwegen bij voorkeur met een mountainbike of hybride fiets. Mountainbikes zijn hier in ieder geval te huur in Pucon en Puerto Montt.

In Patagonië is de 1000 km lange Carretera Austral door de regenwouden en wildernisgebieden van de Andes een steeds geliefder fietsdoel aan het worden. De Caretera Austral is nu voor ongeveer de helft geasfalteerd; ieder jaar volgt een nieuw stuk asfalt, maar voorlopig is een mountainbike nog aan te raden. Vooral het zuidelijke deel van de weg van Coyhaique naar Villa O’Higgins (en via een nieuwe pasweg naar Argentinië) is sedert de voltooiing van de weg in 2003 een zeer interessant reisdoel geworden, en behoorlijk afwisselend. Je kunt een fietstocht langs de Carretera Austral combineren met dagwandelingen naar regenwouden en gletsjers. Bij slecht weer kun je op diverse plekken uitwijken naar de oostkant van de Andes.

10 prachtige bestemmingen in Chili