Chili

Swipe

Fotograferen op reis

Foto-uitrusting

Een ‘ideale foto-uitrusting’ voor op reis bestaat niet! Het is de kunst een compromis te vinden tussen laag gewicht (prettig rondreizen) en het meesjouwen van zoveel mogelijk apparatuur (voor elke situatie de beste lens). De meeste reizigers fotograferen tegenwoordig digitaal. Denk aan een reserve accu, extra geheugenkaarten en neem voor het opslaan van beelden een draagbare ‘image bank’ mee, of brand onderweg in internetcafés je foto’s op CD. Bescherm CD’s tegen stof en krassen door ze in plastic hoesjes te bewaren en met tape dicht te plakken.

Chili’s natuur nodigt uit tot veel fotograferen. Veel dieren in nationale parken als Lauca of Torres del Paine laten zich met een korte telelens goed fotograferen. Voor vogelfotografie is een langere telelens onmisbaar. Vaak zijn zonsondergang en zonsopkomst in Noord-Chili (woestijnkleuren) en in Patagonië (wolken) erg spectaculair en fotogeniek. Wie dan wil fotograferen raad ik een klein zakstatief aan (licht en klein; nog geen 20 cm). Wat filters betreft is voor de vaak heiige woestijngebieden een polarisatiefilter erg nuttig: het neemt de nevel weg en maakt de kleuren dieper. Vanwege het intense licht in Chili’s noorden zijn verder een zonnekap en skylightfilter onmisbaar. Houd rekening met het grote contrast en fotografeer bij voorkeur ’s ochtends en ’s avonds. Zorg voor reizen in Patagonië en Vuurland voor waterdichte zakken voor camera en lenzen. Verloren of gestolen fotoapparatuur kun je in Arica, Iquique of Punta Arenas vrij voordelig vervangen in de taxfreewinkels van de ‘Zona Franca’.

Films

Voor wie nog analoog fotografeert zijn de gangbare films zijn in Santiago (en andere grote steden) te krijgen, meestal een stuk duurder dan in Nederland. Vervoer films bij voorkeur in een speciale loodzak (tegen te veel straling bij veelvuldige vliegveldcontroles – vooral hooggevoelige films). Let vooral in het Grote Noorden erop dat films niet te warm worden en stop ze bij voorkeur diep in je bagage weg. Films ontwikkelen kan snel en betrouwbaar in het centrum van Santiago bij vaklab Maurizio Moretto, Merced 753, L. 2 (ontwikkeling 2 uur tot 1 dag).

Fotograferen van mensen

Ga bij het fotograferen van mensen discreet te werk: fotografeer mensen alleen met hun toestemming of onopvallend (telelens), en respecteer mensen die niet gefotografeerd willen worden. Vooral de Mapuche- en Aymara-minderheden staan de laatste jaren erg in de belangstelling van journalisten en toeristen, maar zijn niet zo gesteld op vluchtige ‘kiekjesmakers’. Noteer van mensen die je fotografeert het adres; je doet ieder er een plezier mee om gemaakte foto’s op te sturen.

10 prachtige bestemmingen in Chili