Chili

Swipe

Gezondheidsrisico’s

In Chili komen maar weinig infectieziekten voor waartegen we ons moeten laten inenten (zie onder vaccinaties, pagina 95). Hotels, restaurants en toiletten in Chili zijn over het algemeen schoon en hygiënisch en leidingwater is in vrijwel alle steden gechloreerd en zonder meer drinkbaar. In de merendeels gematigde en koude klimaten is geen groot gevaar voor voedselvergiftiging; vermijd in het noorden ‘verdacht’ eten als rauwe schaaldieren en ongewassen sla. In sommige gebieden van het Grote Noorden wordt mineraalwater in flessen aanbevolen (aangezien het water soms schadelijke mineralen bevat vanwege de vulkanische bodem). Tijdens trektochten door gebieden met vee is het verstandig water uit beken en meren eerst te koken of te desinfecteren. Het reisplezier in Chili wordt nog vergroot doordat in de bossen en bergen van de Andes geen voor de mens gevaarlijke roofdieren en gevaarlijke slangen voorkomen (uitzondering vormen enkele zeldzame giftige spinnen). Bezoekers van de Altiplano moeten rekening houden met de grote hoogte van het gebied, en zorgen voor een goede acclimatisatie om geen last van hoogteziekte te krijgen. Niet in een keer naar 4000 m hoogte, maar onderweg eerst lager overnachten, in het begin weinig inspanning, en veel drinken zijn de enige remedies. Wanneer verschijnselen van hoogteziekte (hoofdpijn, misselijkheid, benauwdheid) niet binnen enkele dagen verdwijnen is zo snel mogelijk afdalen naar het laagland de enige oplossing.

Wat betreft geslachtsziekten en aids zijn de risico’s in Chili gelijk aan die bij ons; condooms (’preservativos’) zijn te koop bij drogisterijen en apotheken (’farmacias’).

Artsen: de Nederlandse ambassade in Santiago heeft een lijst met Nederlands-, Engels- of Duitssprekende artsen.

Apotheken: ‘farmacias’ zijn er in alle steden, voorzien van de gebruikelijke medicijnen; ook is er altijd een apotheek met nacht- en weekenddienst.

Ziekenhuizen: Chili heeft goede ziekenhuizen en privé-klinieken; aanbevolen worden in Santiago: Clinica Las Condes, Clinica Santa Maria, Av. Santa Maria en Clinica Alemana, Av. Vitacura 5951, 9(2) 2290515.

10 prachtige bestemmingen in Chili