Chili

Swipe

Skiën

Het Andesgebergte van Santiago tot Vuurland is ’s winters maandenlang met sneeuw bedekt en biedt mogelijkheden voor skiën op of buiten de piste. Chili heeft 16 skigebieden van Santiago tot Punta Arenas, waarvan enkele tot de mooiste van het zuidelijk halfrond worden gerekend.

In de centrale Andes liggen 7 skigebieden binnen 145 km van Santiago, en het skiseizoen is hier vanwege de grote hoogteligging erg lang: van jun.-okt. (jun.-jul.: poedersneeuw; aug.-okt.: voorjaarssneeuw). Liftabbonnementen zijn in vergelijking met Europa voordelig; maar hotels zijn hier echter duur, zodat het is aan te raden om vanuit Santiago dagjes in de verschillende gebieden te gaan skiën (zie pagina 270).

De vulkanen van Araucanía en Los Lagos (op 600 tot 1000 km van Santiago) hebben de mooiste skigebieden van het land, met afdalingen tussen sprookjesachtige bossen. Deze skigebieden zijn over het algemeen een stuk kleiner dan die rond Santiago, maar goedkoper.

Ontelbare andere bergen en vulkanen van het zuiden vormen fantastische en weinig beklommen doelen voor ervaren tourskiërs en telemarkers. Tourskiën en telemarken worden door zeer weinig Chilenen beoefend en informatie daarover is niet of moeilijk te krijgen. Het seizoen voor skitouren loopt van aug.-okt. Erg mooi voor lange skitouren zijn de vulkanische plateaus op de Chileens-Argentijnse grens, zoals het Puyehue plateau, de Villarica-traverse of het gebied rond de Lonquimay vulkaan.

Ski-informatie:

Sernatur (Av. Providencia 1550, Santiago; 92-2361416) geeft jaarlijks een folder uit: ‘centros de ski’, met informatie over de skigebieden, voorzieningen, bereikbaarheid, skischolen, skiverhuur, en accommodaties. Ski Club de Chile, Lo Arcaya 1821, Santiago, 92-2182216. Bradt Publications (1992): South -America Ski Guide (www.southamericaskiguide.com).

10 prachtige bestemmingen in Chili