Chili

Swipe

Sport en ‘Turismo de Aventura’

Chili’s imposante natuur met uitgestrekte wildernisgebieden, de Andes en langgerekte kust is een paradijs voor het zogenaamde ‘Turismo de Aventura’: wandelen, bergbeklimmen, (terrein)fietsen, (wind)surfen, kajakken, raften, en skiën. Hoewel deze avontuurlijke sporten door steeds meer Chilenen worden beoefend, kom je tijdens klim- of trektochten door de bergen nog voornamelijk andere buitenlanders tegen. Chilenen zelf houden meer van minder vermoeiende bezigheden als picknicken en asado (barbecue), en houden veel van (kijken naar) voetbal, tennis en paardensport.

Zoals in de overige Latijns-Amerikaanse landen is voetbal volkssport nummer 1 in Chili, en vervult het ook een belangrijke sociale rol.

Matthijn de Boer schrijft: ‘Supporters staan met hart en ziel achter hun club en dat is goed te zien, niet alleen in de stadions. Veel van de buschauffeurs hebben het interieur van hun “micro” behangen met parafernalia van hun club. Een wedstrijd volgen in het stadion is een spektakel, al was het alleen maar om de enthousiaste ambiance. De identiteit van een Chileen wordt mede bepaald door “zijn” club. Iemand is ofwel voor Colo-Colo (genoemd naar een legendarische Mapuche-aanvoerder), de club van het volk en een van de beste Zuid-Amerikaanse elftallen, ofwel voor La “U”, de Universidad de Chile. Een neutrale voetballiefhebber is in Chili onmogelijk. In het voetbal zie je ook de hechtere banden van Chili met Europa dan met Noord-Amerika. Vrijwel iedere Chileen die je ontmoet kan je tenminste een paar spelers opnoemen van het Nederlands elftal, in Latijns-Amerika bekend als La Naranja Mecanica. Wedstrijden van de diverse teams kunnen bezocht worden in het voetbalseizoen, maar houd er wel rekening mee dat de stadions ook zakkenrollers aantrekken. Het beste kun je je met een taxi van en naar het stadion begeven.’

Omdat de gemiddelde Chileen liever niet te veel loopt is ook paardrijden in dit land, waar het paard nog in veel streken overal aanwezig is, erg populair. Het paard is erg geschikt om grote afstanden af te leggen in terrein dat te voet vaak moeilijk begaanbaar is (zoals drassige gebieden, rivierdoorsteken). Paardrijden en -excursies zijn dan ook erg populair, zowel onder Chilenen als onder buitenlandse toeristen. Diverse reisbureaus organiseren trektochten te paard, vooral in de bergen rond Santiago, en in Patagonië. Paardrijervaring is hiervoor vaak niet nodig. En als je avontuurlijk bent ingesteld kun je voor een paar honderd dollars zelf een paard kopen om mee rond te trekken. De meest typisch Chileense sport is dan ook de ‘rodeo’, die een lange traditie kent en vooral in het midden en zuiden van het land populair is.

10 prachtige bestemmingen in Chili