Chili

Swipe

Klimaat en beste reistijd

Gezien de ligging op het zuidelijk halfrond zijn de seizoenen in Chili omgekeerd. Door de uitgestrektheid en de variatie in klimaten zijn de beste reisseizoenen niet voor alle regio’s hetzelfde. Onderstaand de beste reisperiodes:

Het noorden

In principe het hele jaar geschikt, vooral langs de kust, waar de jaarlijkse verschillen in temperatuur niet groot zijn. In de maanden jun.-aug. kan het op de Altiplano erg koud zijn met kans op sneeuw. Van dec.-mrt. heerst op de Altiplano de zogenaamde Boliviaanse winter, met regelmatig buien (reizen blijft dan echter mogelijk). Voor het noorden zijn voorjaar (bloeiende woestijn) en najaar ideaal.

Centraal-Chili

De kust en de Centrale Vallei met hun mediterrane klimaat zijn het hele jaar goed te bereizen; in de Andes ligt in de winter sneeuw, en kan er geskied -worden.

Araucanía, merengebied en Patagonië

Hoe zuidelijker, hoe korter het seizoen. In Patagonië is de zomer de ideale reisperiode (dec.-mrt.), daarbuiten moet in de Andes op veel regen worden gerekend. De Patagonische steppen zijn een stuk droger, maar de winter is daar behoorlijk koud.

Paaseiland

Het hele jaar geschikt, maar buiten de zomermaanden (dec.-mrt.) koeler en rustiger.

Beste reistijd

De Chilenen hebben vanaf kerst tot februari vakantie. Het is dan drukker in de toeristische gebieden, maar een voordeel is het frequentere openbaar vervoer. Vooral in Patagonië zijn de toeristische voorzieningen en dienstregelingen buiten de zomer beperkter. Wie heel Chili wil bereizen kan dus het beste kiezen voor de zomer (dec.-mrt.); eventueel voor- of najaar. Een reis van meerdere maanden begint bij voorkeur in okt.-nov. in het noorden om in de zomer in het groene Patagonië aan te komen. Het mooie van deze noord-zuidvolgorde is dat je na de droogte van de woestijn het landschap steeds groener ziet worden en je zo het frisse landschap van het zuiden veel meer gaat waarderen; zozeer misschien zelfs dat je verlangend uitziet naar de Patagonische regens! Reis je daarentegen in het najaar (mrt.-mei) door Chili dan is het verstandig om eerst naar het zuiden te gaan, vóór het daar steeds kouder en natter wordt.

On-line weerberichten met driedaagse vooruitzichten biedt de meteorologische dienst van Chili op: www.meteochile.cl (‘pronóstico general’). Gezien het sterk wisselvallige karakter van het weer in Patagonië zijn lange-termijnweerberichten onbetrouwbaar, en moeten ze meer als globale indicatie worden gezien.

10 prachtige bestemmingen in Chili