Chili

Swipe

Auto(huur)

Veel afgelegen gebieden van Chili zijn niet of moeilijk met het openbaar vervoer te bereizen. Je bent dan aangewezen op georganiseerde excursies of liften. Een (huur)auto is dan een goede oplossing. De voordelen zijn onafhankelijkheid, overnachten waar je wilt, en de mogelijkheid overal te stoppen en rond te kijken. Tarieven zijn iets hoger dan in Nederland, waarbij Chili goedkoper is dan Argentinië. Wie voor een langere periode een auto wil huren, en ermee beide landen wil bezoeken is vaak het beste af bij de grote (internationale) maatschappijen, met het voordeel van goede service en kantoren over het hele land (bij pech snel een andere auto, en de mogelijkheid de auto aan het eind van je reis ergens anders in te leveren). Voor korte periodes zijn (kleine) lokale verhuurbedrijven goedkoper.

Blijf je op de geasfalteerde hoofdwegen dan is een gewone personenauto voldoende. Voor tochten over de wegen in Chili’s noorden (de Altiplano) of door Patagonië met zijn onverharde wegen (‘ripio’) is een zogenaamde ‘camioneta’ (2- of 4-persoons ’pick-up’) of ‘four-wheel drive’ (4WD) onontbeerlijk, anders krijg je onherroepelijk pech. Een camioneta is er in twee- of vierwielaandrijving; de gewone uitvoering is voordeliger en geschikt voor de meeste onverharde wegen. Voor de grensoverschrijding Argentinië/Chili met een huurauto is een aparte toestemming nodig, te regelen via het verhuurbedrijf (kost doorgaans 1 tot 2 dagen; extra kosten voor dit papierwerk variëren sterk per maatschappij). Grensoverschrijding met een huurauto naar Bolivia is doorgaans moeilijk te regelen. Voor (Spaans- en Engelstalige) informatie over het Chileense wegnet: www.vialidad.cl (o.a. nieuwe wegen, tolheffing).

Waar je bij autohuur (vooral bij het rijden over afgelegen onverharde wegen) op moet letten:

• Is er een goed (nieuw) reservewiel?; bij rijden op ‘ripio’ (onverharde wegen) moet de bandenspanning iets lager zijn. Garages waar men banden plakt herken je aan het opschrift ‘neumaticos’ (banden).

• Voor tochten op de Altiplano moet de motor op de hoogte zijn afgesteld; bij vrieskou altijd eerst warmdraaien.

• Ga na of in de te bezoeken gebieden voldoende (loodvrije) benzine is te krijgen; vraag zo nodig voldoende reserve jerrycans (voor de tocht Iquique-Isluga-Lauca-Arica al gauw 80-100 l extra!); men heeft handige grote 60 l vaten, die je op een camioneta gemakkelijk achterop kan meenemen.

Vereisten voor autohuur: geldig rijbewijs, internationaal rijbewijs, paspoort, minimumleeftijd 21 jaar; creditcard als garantie. Tarieven zijn de laatste jaren sterk gestegen en momenteel iets hoger dan die in Nederland. Er zijn aanbiedingen voor weekhuur of langer. Voor korte periodes zijn (kleine) lokale verhuurbedrijven vaak goedkoper. Voor lange periodes daarentegen zijn de grote maatschappijen weer gunstiger, omdat je er voor een langere periode gemakkelijker korting krijgt. Voordelige tarieven biedt o.a. Antillanca Rent a Car in Puerto Montt: 965-431111, 09-8171181, www.rent.cl (ook rondrit via Argentinië mogelijk; beperkt aantal auto’s, tijdig reserveren).

Prijsindicatie autohuur:

• gewone personenauto, daghuur e 50; maand vanaf e 1000;
• vierpersoons ‘camioneta’ pick-up (Toyota, Chevy-luv), per dag vanaf e 75, maand vanaf e 1500;
• vierpersoons terreinwagen (Susuki Vitara) maandhuur vanaf e 2000.

Voor adressen van verhuurbedrijven zie onder de grote steden. Zie ook ‘benzine’, pagina 113, en ‘verkeersregels’, pagina 126.

Tip: voor langere tijd kun je ook een auto kopen. Prijzen voor een betrouwbare tweedehands camioneta: vanaf 3000 euro. Koop echter geen auto in de Ie región, die mag je namelijk niet uitvoeren uit dat (belastingvrije) gebied!

10 prachtige bestemmingen in Chili