Chili

Swipe

Waarschuwing en hindernissen!

Juist het pionieren en zelf ontdekken maakt wandelen door Chili zo boeiend, maar stelt wel hoge eisen aan het oriëntatievermogen en improvisatietalent van de wandelaar. Als je zelfstandig bergtochten onderneemt heb je meestal een behoorlijke ervaring nodig. Voor sommige trektochten in afgelegen gebieden heb je bovendien een aparte toestemming nodig (zie onder ‘Andinisme’). Veel wandelactiviteiten kun je ook georganiseerd ondernemen (zie onder reisorganisaties, tours en excursies). Bij het maken van trektochten in Chili kun je verschillende problemen tegenkomen, die typerend zijn voor een bepaald gebied:

• Watertekort, hitte in de Atacama, grote hoogte op de Altiplano, gebrekkige kaarten en oriëntatieproblemen zijn voor trektochten door het woestijnachtige noorden de grootste hindernissen. Paradoxaal genoeg maakt de kraakheldere onbewolkte lucht in de woestijn en op de hoogvlakte een betrouwbare afstandsschatting zonder goede kaart erg moeilijk. Soms kun je vele tientallen kilometers ver kijken, lijkt alles vlakbij, maar wil die berg in de verte maar niet dichterbij komen! Neem op wandelingen in het noorden altijd veel water mee en bescherm je tegen zon én kou.

• Dichte bossen met ondoordringbare bamboevelden en overwoekerde paden vormen in Araucanía en Los Lagos de grootste problemen voor trekkers die van de gebaande paden afwijken.

• Wilde rivieren en onberekenbaar weer zijn in Patagonië en Vuurland de grootste obstakels. De beruchte Patagonische regen vraagt om goede regenkleding. En vergeet bij het maken van tochten in Patagonië niet dat je hier een speciaal ‘zuidelijk kompas’ nodig hebt (een kompas voor het noordelijk halfrond heeft in Patagonië een grote onnauwkeurigheid).

10 prachtige bestemmingen in Chili